Екип от астрономи публикува ново изображение, направено от космическия телескоп „Хъбъл“. Това изображение е най-голямото в цялата повече от 30-годишна история на космическия телескоп. А високата разделителна способност ще позволи на учените да търсят редки видове космически обекти, които ще станат цел за следващи наблюдения на наскоро пуснатия в Космоса телескоп "Джеймс Уеб", както и за телескопите от следващи поколения "Нанси Грейс Роман" и "Евклид".

Въпросното изображение е под името 3D-DASH и представлява композиция от множество снимки, направени близо до инфрачервения диапазон. Така те покриват цялата площ на региона COSMOS. От научна гледна точка това е най-благодатният регион за провеждане на галактически астрономически изследвания, извън Млечния път. Това, че снимката е направена близо до инфрачервения диапазон означава, че астрономите ще могат добре да видят най-старите и отдалечени на огромно разстояние галактики. Също така ще видят активни „черни дупки“ и галактики, които са в процес на сблъсък и сливане.

Част от цялото изображение 3D-DASH - най-голямата мозайка, сглобявана някога от "Хъбъл" в инфрачервения диапазон. Източник: Lamiya Mowla

За създаване на 3D-DASH изображение е използвана нова техника за снимане Drift And SHift (DASH), която донякъде напомня заснемане на панорамни снимки с камера на смартфон. По време на проучването DASH, телескопът „Хъбъл“ прави няколко изображения, които след това се съединяват в едно изображение, което е осем пъти по-голямо от зоната на покритие на телескопа.

Нещо повече, DASH изображенията позволява крайните изображения да бъдат получени далеч по-бързо от другите методи. В резултат на това телескопът успява да направи осем пълноценни изображения за един оборот, а не само едно. И сега, вместо 2000 часа снимане, новото изображение е направено само за 250 часа работа на телескопа.

3D-DASH изображението покрива област от небето, която е шест пъти по-голяма от пълната луна. За съжаление или за щастие, този рекорд не може да бъде победен от "Джеймс Уеб", наследника на "Хъбъл", който е проектиран за високочувствителни близки планове на малки площи и позволява да бъдат различавни и най-малките детайли на изображенията.

Досега изследователи от института "Нилс Бор" и университета в Копенхаген са подготвили и пуснали интерактивна онлайн версия на 3D-DASH изображението, която може да се използва от учени от цял ​​свят, както и от всички, които се интересуват от това.

Източник: Мениджър Нюз