Впечатляващите рентгенови сияния на Юпитер бяха открити за първи път преди около четири десетилетия. Чак сега обаче учените разбраха какво точно ги захранва. Тези светлинни спектакли са ярки, кратки и се случват на всеки няколко минути. Въпреки това освобождават стотици гигавати енергия, която може да захрани цяла цивилизация за няколко мига.

Сега за първи път астрономи откриха какво точно активира тези светлинни спектакли. Според ново изследване, публикувано в Science Advances, сиянията се образуват от периодичната вибрация на линиите на магнитното поле на Юпитер. Вибрациите променят магнитното поле и създават вълни от плазма около гигантската планета. Йоните в тази плазма водят началото си от изригванията на Йо, вулканичния спътник на Юпитер, и те са предимно сяра и кислород. Вълните изпращат този материал в атмосферата на Юпитер и съответно – освобождават енергия.

„От десетилетия насам виждаме как Юпитер създава рентгенови сияния, но не знаехме как точно се случва това. Знаехме единствено, че се образуват, когато йоните се разбиват в атмосферата на планетата – казва съавторът на проучването д-р Уилям Дън от космическата научна лаборатория „Мълард“. – Вече ни е ясно, че тези йони се пренасят посредством плазмените вълни – обяснение, което не е било предлагано досега, въпреки че сходен процес образува и земните сияния. Ето защо не е изключено да става дума за универсален феномен, който да се среща на най-различни места из космоса.“

За да достигнат до тези свои заключения, специалистите са използвали данни от космическата сонда „Джуно“ на NASA, която изучава Юпитер отблизо и измерва промените в магнитно поле, както и от XMM-Newton на Европейската космическа агенция, който рентгеновите лъчи, излъчени от земната орбита.

Вълните са известни като електромагнитни йонни циклотрони. Те са сходни с тези, които захранват сиянията на Земята, макар че тукашните не са толкова енергийни. Това кара учените да смятат, че става дума за често срещан феномен във Вселената.

“Сега, след като успяхме да идентифицираме фундаменталните процеси, съществуват множество потенциални цели на следващите проучвания. Сходни процеси вероятно се случват и на Сатурн, Уран, Нептун и вероятно и на екзопланети – с различен тип заредени частици, „сърфиращи“ по вълните“, добавя съавторът на проучването д-р Зонгуа Яо от Китайската академия на науките.

Изследването се базирано на наблюдения, направени в рамките на 25 часа в периода 16 юли – 17 юли 2017-та. По това време Юпитер е излъчвал рентгенови лъчения на всеки 27 минути. Все още не е ясно какво кара магнитното поле да вибрира. Може би това се дължи на слънчевия вятър. Не е изключено и температурните различия да играят роля. Екипът предполага, че са замесени други плазмени ефекти.

Източник: IFLScience