Прилича на неоново произведение на изкуството от 80-те, нали? Снимката обаче, която виждате по-горе, е на нещо далеч по-интересно. Това е звезда.

Изображението е първото, заснето от най-новия инструмент на телескопа „Джемини Саут“, наречен GHOST (Gemini High-resolution Optical SpecTrograph). То показва целия оптичен спектър на светлината, излъчвана от звездата HD 222925. При това в невероятна резолюция.

„Това е вълнуващо постижение за астрономите от целия свят, които разчитат на „Джемини Саут“, за да изучават Вселената от тази невероятно удобна точка в Чили“, казва Дженифър Лоц, директор на обсерваторията „Джемини“.

„Веднъж щом този инструмент му бъде възложена някаква задача, той ще представлява ключов компонент от инструментариума на астронома.“

Излъчваната от звездата светлина, която можем да видим, е пълна със скрити подробности, от които научаваме повече за нейните характеристики. Така например тя ни показва дали звездата се движи по начина, по който светлината се променя от единия спектър в другия. Вариациите в яркостта пък разкриват вътрешните трептения, които могат да бъдат анализирани от астросеизмолози.

Целият спектър на звездата ни показва и от какво точно е създадена – информация, която дава сведения за нейната възраст и за мястото, където се е образувала. Това е възможно, тъй като различните елементи поглъщат и излъчват наново светлината по различен начин. Когато астрономите анализират спектъра на звездата, те могат да търсят по-светлите и по-бледите дължини и да използват тази информация, за да определят кои елементи присъстват в атмосферата ѝ.

Можете да видите как изглеждат по-бледите характеристики – т.нар. линии на абсорбция – на снимката по-долу.

Обозначения на спектъра на HD 222925. Източник: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/GHOST Consortium

Наскоро тази техника бе използвана от „Хъбъл“ при наблюденията на HD222925 – една изключително странна звезда, разположена на 1460 светлинни години от нас. Спектралният анализ показа, че тя съдържа възможно най-широкия набор от елементи, на които се натъкваме в звезда, разположена отвъд пределите на Слънчевата система.

Изследователи откриват 65 различни елемента в звездата. Повечето от тях (42) са тежки метали като селен, сребро, телур, платина, злато и торий, които могат да се образуват единствено при изключително енергийни събития – например сблъсък на неутронна звезда или свръхнова.

Това означава, че HD 222925 (която се намира в доста късен етап от живота си) вероятно се е образувала в облак, който по начало е бил богат на тези елементи – те са се напластили в него при смъртта на по-стари звезди.

Новите изображения, направени от GHOST, не разкриват нищо ново за звездата. Поне засега. На този етап учените проверяват колко добре работи въпросния инструмент. Веднъж щом бъдат направени необходимите настройки по него, той ще заработи с пълна пара. Това ще се случи вероятно през втората половина на 2022 г.

Определено нямаме търпение. За създаването на GHOST са били необходими цели 10 години. Освен това той е 10 пъти по-мощен от GMOS – другия оптичен спектограф на „Джемини“. Според учените това е най-мощният и най-чувствителен спектограф от този тип, който в момента работи на подобни телескопи.

Изследванията са публикувани от NOIRLab's International Gemini Observatory ТУК.

Източник: Science Alert