Днес, 34 години след инцидента в Чернобил, ядреният реактор продължава да излъчва радиация. Въпреки тези негостоприемни условия обаче определени форми на живот са се научили да оцеляват.

Т.нар. черни гъби (или радиотрофни) растат, като използват силата на меланина (кожният пигмент, който ни предпазва от ултравиолетовата радиация), за да преобразуват гама радиацията в химическа енергия. По-рано изследователи предложиха астронавтите да ги консумират по време на дълги космически полети. А сега ново проучване показва, че тези черни гъби могат да се използват като самовъзпроизвеждащ се радиационен щит, който би могъл да предпазва бъдещите заселници на Марс от опасностите на космоса.

Когато преминат границите на защитната магнитосфера на Земята, астронавтите се излагат на високи нива на космическа радиация. В по-големи дози тя би могла да проникне в тъканите и да предизвика радиационна болест (и дори смърт). Ето защо е от ключово значение да можем да предпазим бъдещите космически изследователи.

Преди няколко години Хавиер Гомез и Греъм Шънк, които по онова време са били все още гимназисти, заявяват, че чернобилските гъби, абсорбиращи радиацията (Cladosporium sphaerospermum) могат да предоставят необходимата защита. На практика те са евтин и лесен за транспортиране материал на фона на сегашните алтернативи (например огромни пластове неръждаема стомана). През декември 2018-а техният проект печели конкурс на NASA и проба, взета от гъбите, полита към Международната космическа станция. Там тя е била анализирана внимателно в продължение на 30 дни, а днес резултатите от това проучване са публикувани за предварително одобрение на bioRxiv.

Cladosporium sphaerospermum. Източник: Medmyco/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Дебелата 2 мм проба от експеримента е блокирала успешно около 2 процента от идващата радиация. Това означава, че 21-сантиметров пласт най-вероятно би бил достатъчен, за да защити заселниците на Марс, категорични са авторите на проучването.

„Това, което прави тези гъби толкова добри, е че като за начало се нуждаете само от няколко грама. Те се самовъзпроизвеждат и самолекуват. Т.е. дори и слънчевото изригване да увреди значително радиационния щит, той ще може да израсне наново след няколко дни“, коментира съавторът на изследването Нилс Авереш от Стандфордския университет пред New Scientist.

Като цяло проучването предоставя някои доста обещаващи резултати. Нужно е обаче да вземем предвид някои технически ограничения, допълва Авереш. Така например гъбите няма да могат да се отглеждат директно на повърхността на Марс, тъй като температурите са изключително ниски.

Разбира се, бихме могли да извлечем меланина от Cladosporium sphaerospermum и да го включим в потенциален космически костюм.

Междувременно различен екип учени (от университета „Джонс Хопкинс“) изпрати към Международната космическа станция за анализ проба от меланин, взета от друга гъба - Cryptococcus neoformans.

Източник: New Scientist