Както без съмнение знаете, този уикенд предстои най-новото издание на Софийския фестивал на науката.

Все още не сте решили кое точно събитие да посетите? Защо не пробвате Отвъд Големия взрив?

Теорията за Големия взрив е успешен разказ за създаването на Вселената. Но тя има много празноти и пропуски, най-очевидната от които е липсата на отговор на въпроса: какво точно се е взривило? Този и други проблеми карат учените да търсят алтернативни теории. Жоао Магейжо, доктор по теоретична физика от Университета Кеймбридж и професор по физика в Импириъл колидж Лондон, Обединено кралство, хвърля светлина върху тази тъмна материя.

Проф. Могейжо е пионер в изследванията на теорията за варираща скорост на светлината и други алтернативни модели на ранната Вселена, базирани на вариращи константи. Той е автор на повече от 120 научни статии, две научнопопулярни книги (Faster than the Speed of Light и A Brilliant Darkness), книга за псевдопътешествия и един роман (и двете на португалски език).

На английски език с превод на български.Събитието ще се излъчи онлайн на 15 май (събота) от 13:30 до 14:30 ч на живо само пред публиката в София Тех Парк.

В партньорство с Португалския културен и езиков център „Камойш София“.

Заради епидемичната обстановка могат да настъпят промени в програмата – както в датите и часовете на събитията, така и във формата (дигитален или на живо). Моля, следете страницата на фестивала за най-актуалната информация.

Цялата фестивала на фестивала можете да разгледате ТУК.