Титан – един от странните спътници на Сатурн, току-що стана още по-странен, тъй като астрономи откриха циклопропенилиден (C3H2) в неговата атмосфера. Това е изключително рядка молекула, базирана на въглерода, която е толкова реактивна, че тук, на Земята, би могла да съществува единствено в лабораторни условия. Тя се състои от три въглеродни атома в пръстен с прикрепени два водородни атома.

Молекулата е толкова рядка, че досега не е била откривана в която и да е атмосфера – било то в Слънчевата система или извън нея. Единственото място, където остава стабилна, е в студената бездна на междузвездното пространство. Много е възможно обаче тя да е строителен блок за по-сложните органични молекули, които един ден биха могли да доведат до появата на живот.

„Гледаме на Титан като на естествена лаборатория, в която можем да наблюдаваме химически процеси, сходни с тези, които някога са протичало на древната Земя, когато животът едва е започвал да се утвърждава на планетата - казва астробиологът от НАСА Мелиса Трейнър. – Ще продължим да търсим молекули, които са по-големи от C3H2, но трябва да знаем какво точно се случва в атмосферата, за да разберем химическите реакции, които довеждат до образуването на сложни органични молекули, които впоследствие падат върху повърхността.“

Циклопропенилиденът, която NASA описва като „много странна малка молекула“ не издържа твърде дълго в атмосферните условия, тъй като реагира бързо и лесно с други молекули (и образува други съединения).

Веднъж щом това се случи, молекулата престава да е циклопропенилиден. В междузвездното пространство газта и праха обикновено са леденостудени и много дифузни, което означава, че съединенията не си взаимодействат и циклопропенилиденът се задържа по-дълго.

Титан обаче е коренно различен от междузвездното пространство. Спътникът е влажен – с хидровъглеродни езера, хидровъглеродни облаци и атмосфера, състояща се предимно от азот и малко метан. Атмосферата му е четири пъти по-гъста от земната (в която азотът също преобладава). Учените смятат, че под повърхността на Титан се крие огромен океан със солена вода.

Титан има най-голямото разнообразие от молекули на която и да е луна или планета, които сме изследвали, казва Конър Никсън от Центъра за космически полети "Годард" на NASA в Мериленд. Молекули като тази са почти винаги ранен предупредителен знак, че има още вълнуваща химия." В момента Титан може да се изследва само от Земята, но космическият кораб Dragonfly на NASA, планиран за изстрелване през 2027 г., ще изследва повърхността на Титан на място.

Изследването е публикувано в The Astronomical Journal.