Преди няколко седмици астрономи откриха присъствието на фосфин в облачните пластове на Венера. Това е газ, който съществува на Земята и който е резултат най-вече от индустрията и от някои микроорганизми.

Сега друг екип обяви, че е открил и аминокиселината глицин – един от строителните блокове на протеините. Изследването очаква одобрение от научната общност в arXiv.

Това със сигурност не е категорично доказателство, че на Венера има живот, тъй като глицинът е откриван и на комети като 67P/Churyumov-Gerasimenko. Това обаче изглежда е първият път, в който откриваме аминокиселина в атмосферата напланета.

Разпределението на глицина в атмосферата на Венера е сходно с това на фосфина – по-голямата част от него се намира на средни височини и почти не се среща при полюсите. Глицинът обаче се среща на по-големи височини от фосфина.

Разбира се, за да разберем комплексността на атмосферата на Венера, ще бъдат необходими много по-задълбочени проучвания – и от Земята, и отблизо. На този етап не са обявени нови мисии за тази планета, но друг космически апарат прелетя през настоящата седмица край планетата. BepiColombo на Европейската космическа агенция, чиято цел е да изучава Меркурий, използва Венера, за да се приближи до най-вътрешната планета в Слънчевата система. Апаратът прелетя край Венера на едва 10 720 км.

Екипът е използвал това близко прелитане, за да направи проверки на инструментите на апарата и да направи опит да засече фосфин. Не е ясно обаче дали молекулата е била открита, защото инструментите не са били създадени за нейното засичане. Учените обаче се надяват, че при следващия полет край Венера на 10 август ще са по-подготвени. Тогава BepiColombo ще прелети и много по-близо до повърхността на планетата – на едва 550 км.

Източник: IFScience