В орбитата на далечна звезда бе открита TOI-849b - скална планета, която е 39 пъти по-масивна от Земята. Нещо повече – тя се движи със зашеметяваща скорост, предава „Ройтерс“.

Космическият обект се намира в изключително близка орбита до звезда, малко по-малка и по-студена от Слънцето и е на 730 светлинни години от Земята.

Една светлинна година е дистанцията, която светлината изминава за 1 година, а именно – 9.5 трилиона км.

По всяка вероятност става дума за оцеляло ядро на планета, която някога може би е била по-голяма от Юпитер, но е останала без атмосфера.

Според изследователите това е най-голямата скална планета, откривана досега и първото известно голо планетно ядро. Диаметърът ѝ е 43 500 км (малко по-малък от този на Нептун – най-малкият газов гигант в Слънчевата система), но много по-голям от земният – 12 700 км.

Откритието предлага уникална възможност за по-добро разбиране на вътрешността на газови гиганти като Юпитер.

Газовите гиганти са съставени от твърдо ядро, заобиколено от огромна атмосфера предимно от водород и хелий.

„Възможно е планетата да е била газов гигант като Юпитер. Впоследствие тя е загубила своята външна обвивка…“, коментира главният ръководител на изследването Дейвид Армстронг от Университета на Уоруик в Англия. Как точно? Например след сблъсък с друга планета в края на своята формация или защото се е доближила твърде близо до своята звезда и е останала без атмосферата си.

Възможно е и планетата рязко да е прекъснала своето развитие – т.е. да е създала свое ядро, но да не е успяла да събере около себе си газ, както бихме очаквали от подобен обект.