Нова снимка на сърцето на Млечния път, направена със свръхчувствителния радио телескоп MeerKAT в Южна Африка, разкрива невиждани досега мистериозни структури. На нея виждаме почти 1000 магнетични нишки, дълги до 150 светлинни години. Подредбата им е изненадващо стегната и правилна.

Учените отдавна знаят за съществуването на тези нишки, но новооктритите са 10 пъти повече спрямо досегашната ни представа. Новите статистически данни обаче биха могли да хвърлят повече светлина върху тези мистериозни обекти, които озадачават астрономите от 80-те години на миналия век досега.

„Изучаваме отделните нишки отблизо от доста време насам – казва астрофизикът Фарад Юсеф-Заде от Северозападния университет, който ги открива за първи път. – Сега обаче най-накрая можем да видим цялостната картина – панорамна гледка, изпълнена с изобилие от нишки. При изучаването на шепа от тях е трудно да си направим някакви реални заключения за естеството и произхода им.“ Сега обаче това, изглежда, ще се промени.

Въпреки че се намира на едва 25 000 светлинни години, центърът на Млечния път е труден за директно наблюдение. Той е обграден от плътни облаци от газ и прах, които препречват светлината в определени дължини на вълната (включително оптичната). Ние обаче можем да използваме технологиите, за да разпознаем някои невидими дължини на вълната.

MeerKAT, функциониращ в Южноафриканската радио астрономическа обсерватория (SARAO), е един от най-модерните радио телескопи в света. Той функционира от 2016 г. и ни предоставя безпрецедентен изглед към галактическия център.

Неговата най-нова снимка е меко казано впечатляваща. Тя е създадена на базата на наблюдения, извършени в продължение на цели 200 часа за период от 3 годни, и показва региона в радио дължинитена вълната с безпрецедентна яснота и дълбочина.

Източник: Northwestern University/SARAO/Oxford University

Впоследствие Юсеф-Заде и екипът му използват специална техника, за да отстранят фона от изображението, и на практика разкриват магнитните нишки, разпределени в клъстери около галактическия център.

Не е ясно какво точно представляват те или как са се появили. Това, което знаем е, че съдържат електрони, които се въртят в нишки от магнитни полета със скорост, близка до тази на светлината.

Новите снимки позволяват на изследователите да научат повече за тези нишки.

„Ако сте от друга планета и се натъкнете на някой доста висок човек от Земята, вероятно ще предположите, че всички хора са високи. Ако направите статистически наблюдения сред определена популация, ще откриете средния размер – обяснява Юсуф-Заде. – Точно това правим ние. Можем да открием силата на магнитните полета, тяхната дължина, ориентациите им и спектъра на лъчението.“

Знаем, че магнитните полета са усилени по цялото протежение на всички нишки. Новите данни показват също така неизвестни досега останки от свръхнова – тя има различна радиационна сигнатура от нишките. Това означава, че можем смело да предположим, че свръхновата не е довела до образуването им.

Сферичната останка от свръхнова, открита от MeerKAT. Източник: I. Heywood/SARAO

През 2019 г. по-старо наблюдение, извършено с MeerKAT, разкрива съществуването на гигантски радио мехури, разпростиращи се над и под галактическата равнина. Не е изключено нишките да са свързани по някакъв начин с въпросните мехури.

Новите данни разкриват и нова мистерия – нишките са организирани в групи или клъстери и в рамките на тази групи са изключително равно разпределени. Досущ като струните на арфа, казват изследователите. На какво се дължи това? Все още не е ясно.

Изследването е прието за публикация в The Astrophysical Journal Letters и може да бъде прочетено в arXiv.

Източник: Science Alert