Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ показа газови купове и звезден прах в мъглявината Орион, разположена на 1350 светлинни години от нас, катo центърът на наблюдавания обект е ярка звезда.

Изглежда, че средата е подобна на тази, в която се е зародила нашата слънчева система преди 4,5 милиарда години.

Международен екип от учени анализирана публикуваните данни от телескопа, за да разбере повече за образуването на Слънчевата система. 

Снимките на мъглявината Орион са част от приоритетните програми, по които учени от 18 държави работят с телескопа „Джеймс Уеб“. Сред тях са Националният изследователски център във Франция, университетът „Уестърн“ в Канада, Мичиганският университет.

Източник: NASA

„Ние сме смаяни от тези снимки на Орион“, сподели канадският астрофизик Елс Питърс. „Новите изследвания ни позволяват да разберем по-добре как масивните звезди трансформират облаците газ и звездния прах, сред които са родени.“

Мъглявините са прикрити от големи количества прах, което прави наблюдението им изключително трудно. Преди „Джеймс Уеб“ подобни опити се правеха с телескопи като „Хъбъл“.

Мъглявината Орион, заснета от "Хъбъл" (вдясно), и от "Джеймс Уеб" (вляво). Източник: NASA

Благодарение на висока инфрачервена разделителна способност новият телескоп „Джеймс Уеб“ позволява да се види какво има под облаците прах. Учените се надяват това да спомогне да се разбере цикъла на раждане на една звезда. 

Телескопът „Джеймс Уеб“ се смята за инженерен шедьовър. Цената му възлиза на 10 млрд. долара.