Космическите телескопи „Хъбъл“ и „Джеймс Уеб“ направиха нови снимки на спиралната галактика IC 5332. Единият ни показва нейните красиви спирални ръкави, докато другият - структурите под сияещия газ.

IC 5332 представлява спирална галактика с диаметър 66 000 светлинни години. Тя се намира на цели 29 млн. светлинни години от нас. Погледната от Земята, галактиката изглежда изключително симетрична – с ръкави, извиващи се нежно и образуващи една красива кръгова форма.

Наскоро „Джеймс Уеб“ показа нов кадър на IC 5332, заснет с помощта на неговия инструмент MIRI (Mid-InfraRed Instrument).

Можете да видите съпоставка между снимката на "Хъбъл" и тази на "Джеймс Уеб" тук.

MIRI е инструмент, който може да улавя средната инфрачервена област от електромагнитния спектър – тя е изключително трудна за наблюдение от Земята заради нашите собствени топлинни емисии, както и заради атмосферата, която ни предпазва. За щастие, MIRI успява да проникне изключително ефективно през облаците от прах. За справка, снимката на „Хъбъл“ е в ултравиолетовия и видимия спектър на светлината – тук тя се разпръсква изключително лесно вследствие на междузвездния прах (за разлика от инфрачервения спектър).

Ето защо прашните региони на снимката на „Хъбъл“ са по-тъмни и се срещат между ръкавите на галактиката. В снимката на „Джеймс Уеб“ пък успяваме да надникнем през тези прашни региони и да видим в детайли структурата отдолу.

Всяка една от тези снимки показва и различни звезди, тъй като определени звезди сияят по-ярко в ултравиолетовия, видимия и инфрачервения спектър.

Източник: IFLScience

Gallery

Спиралната галактика IC 5332, заснета от "Хъбъл". Източник: NASA/ESA/STScI