KELT-9b е невероятна екзопланета. Това е гигантски газов гигант, разположен изключително близо до своята звезда. Това не е обикновен „горещ Юпитер“, а същински „ултра горещ Юпитер“.

KELT-9b е толкова близо, че едната ѝ страна е постоянно обърната към звездата. Това е и най-горещата планета, известна на човечеството – тук температурите достигат 4300 градуса по Целзий – много повече дори от повечето звезди.

Тази невероятна температура има едно важно последствие. Според изследване, публикувано в Astrophysical Journal Letters, молекулите (в частност водород) се разпадат от слънчевата страна на планетата, но се формират наново, когато достигнат до „нощната“.

Тези процеси са известни като дисоциация и рекомбинация.

Източни: NASA / JPL-Caltech

Според учените дисоциацията и рекомбинацията са най-вероятният механизъм за балансиране на атмосферата на „горещия Юпитер“, защото ако атомите не се разпадат и след това не се съединяват отново, скоростта на вятъра в атмосферата би била огромна.

"Ако дисоциацията и рекомбинацията на водорода ги нямаше, на планетата щеше да има много бързи ветрове - до 60 километра в секунда", твърди авторът на изследването на НАСА Меган Мансфийлд от Чикагския университет.

Изследователите отбелязват, че подобни процеси са наблюдавани и при други „горещи Юпитери“.