Космосът няма да се превърне в Дивия Запад за онези, които искат да пътуват до там. Това заяви ръководителят на NASA Бил Нелсън в интервю за„Фокс Бинзес“, цитирано от „Бизнес инсайдър“.

Коментарът идва само няколко седмици преди пътешествието в космоса на основателят на Amazon Джеф Безос, неговия брат Марк и трети пътник, който плати 28 млн. долара за място на борда на ракетата New Shepherd на Blue Origin.

„Следя ситуацията. Те ще трябва да преминат през всички тежки физически и психологически прегледи, през които преминава всеки професионален астронавт“, каза Нелсън.

„Искаме екипажът, който е на космическата станция, да бъде в безопасност, когато има посетители. Не трябва да очаквате нищо по-малко от това“, добави той.

Конкуренцията в космическия туризъм изглежда започва да се нажежава, като новината за полета на Безос на 20 юли бе последва от информация, че Virgin Galactic на Ричард Брансън ще да осъществи космически полет още по-рано.  Според запознати източници Virgin Galactic планира тестови полет с Ричард Брансън по време на уикенда за 4 юли.

Пътуването отвъд границите отвъд границите на нашата планета обаче не е идея, която привлича само милиардери. Този факт е пределно ясен за компанията SpaceX на Илон Мъск. Тя организира надпревари, които ще позволят на обикновени хора да спечелят място на борда на неин космически кораб. Състезание организират и от Discovery Channel като се очаква победителят в „Кой иска да бъде астронавт” да пътува до Международната космическа станция през 2022 г.

Източник: Мениджър Нюз