NASA изпрати в орбита най-новия си климатичен спътник, за да изследва световните океани и атмосфера в невиждани досега детайли, предаде Асошиейтед прес.

Компания "Спейс Екс" изстреля сателитът PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem) преди зазоряване, като ракетата "Фалкон-9" се насочи на юг над Атлантическия океан, за да достигне рядка полярна орбита.

Мисията е на стойност 948 милиона щатски долара. 

Спътникът PACE ще прекара поне три години в изучаване на океаните от височина 676 километра, както и на атмосферата. Той ще сканира земното кълбо всекидневно с два от научните си инструменти. Третият инструмент ще прави месечни измервания. 

"Това ще ни предостави безпрецедентна гледка към родната планета", каза ученият по проекта Джеръми Уердъл, цитиран от БТА. Наблюденията ще помогнат на специалистите да подобрят прогнозите за урагани и други тежки метеорологични явления, да опишат детайлно промените на Земята на фона на повишаването на температурите и да предвидят по-добре кога ще настъпи цъфтежът на вредни водорасли. 

NASA вече има с десетки спътници и инструменти за наблюдение на Земята в орбита. Сателитът PACE обаче трябва да даде по-добра представа за това как атмосферните аерозоли като замърсители и вулканична пепел и морските обитатели като водорасли и планктон взаимодействат помежду си.

PACE е най-модерната мисия, изстрелвана някога за изучаване на океанската биология. 

Уердъл обяснява, че сегашните сателити за наблюдение на Земята могат да виждат в седем или осем цвята. PACE ще вижда в 200 цвята, което ще позволи на учените да определят видовете водорасли в морето и видовете частици във въздуха.

Специалистите очакват да започнат да получават данни от спътника след месец или два. 

НАСА си сътрудничи с Индия по друг усъвършенстван сателит за наблюдение на Земята, който трябва да бъде изстрелян тази година. Наречен "Нисар", той ще използва радар, за да измерва ефекта от повишаването на температурите върху ледниците и други топящи се ледени повърхности.