Мисиите "Бепи Коломбо" и "Солар орбитър" помогнаха на учените да получат нова информация за Венера. Първата беше изстреляна, за да изучава Меркурий, а втората - Слънцето, но и двете преминаха близо до "близнака" на Земята по време на пътуването си в Слънчевата система.

"Бепи Коломбо" и "Солар орбитър" прелетяха край Венера през август 2021 г. с разлика от един ден. Предадените от тях данни предоставиха възможност на учените да разберат как планетите без магнитно поле могат да поддържат атмосфера.

Известно е, че Венера няма магнитно поле, което да предпазва повърхността й от слънчевия вятър. На теория в този случай слънчевата радиация би трябвало напълно да издуха атмосферата, но това не се случва, пише БТА. Новото изследване показа, че около Венера се е образувало т. нар. индуцирано магнитно поле. То е възникнало от взаимодействието на слънчевия вятър със заредени частици в атмосферата.

"Наблюденията на сондите предоставиха доказателства, че заредените частици се забавят в тази област, предпазвайки атмосферата на Венера от слънчевия вятър", казват учените.

Откритията са важни за изучаването на планетите без магнитно поле, тъй като показват, че те могат да поддържат атмосфера и, на теория, да имат благоприятни условия за развитие на живот. 

Изследването е публикувано в Nature Communications.