NASA съобщи, че през май малко метеорно тяло (метероид) е ударило едно от позлатените огледала на чисто новия телескоп „Джеймс Уеб“ и леко го е разместил. Инцидентът обаче не е попречил на плановете на космическата агенция и много скоро обсерваторията ще заработи на пълни обороти.

Малката космическа скала удря телескопа, струващ приблизително 10 млрд., в края на май и оставя след себе си малък, но забележим ефект в неговите данни. NASA добавя, че това е петият поред (и най-голям) удар, който телескопът понася от изстрелването си през декември миналата година.

„След първоначалната оценка на ситуацията екипът открива, че телескопът продължава да работи на ниво, което надвишава изискванията на мисията – казват от NASA. – В момента тече по-задълбочен анализ и измервания.“

Сега инженерите се опитват да настроят леко изместеното огледало и да намалят „част от изкривяванията“, предизвикани от микрометроида.

През януари „Джеймс Уеб“ се настани в слънчевата орбита на около 1,6 млн. км от Земята. Той би трябвало да предостави на света първите изцяло цветни снимки на космоса през юли.

„Скорошният удар не променя графика на операциите на „Уеб“”, допълват от NASA.

Огледалото на телескопа е създадено по такъв начин, че да устои на постоянно бомбардиране от частици с размера на прашинки, летящи с изключително висока скорост из космическото пространство. Скорошният удар обаче е „по-голям от моделираните и отвъд възможностите на екипа да го тества преди изстрелването“, казват от NASA.

Космическият телескоп на NASA се смята за най-мощната космическа обсерватория, построявана някога. Той разполага с огромен набор от сензори и 18 позлатени огледални сегмента, които работят в тандем, за да търсят далечни планети и галактики от най-ранните етапи на Вселената.

Източник: Ройтерс