Космонавтът Сергей Корсаков засне един невероятен кадър на скреж върху прозореца на Международната космическа станция (МКС). Вероятно ще кажете, че е красиво, но не и необичайно. Всъщност грешите. Това вероятно е първата снимка на ледени кристали, образувани по прозореца на космически апарат или станция. И никой не знае как точно са се формирали.

На фотогррафията виждаме ледена формация с формата на полумесец, надвиснала над планета Земя – досущ като ледените спътници Европа или Енцелад.

Снимката е споделена от Корсаков в Twitter и Telegram в края на май. В Telegram космонавтът казва, че ледените кристали са се задържали дълго – цели 24 часа. Дори след като се разтапят, кондензацията се запазва в същата форма. Не е ясно как точно са се образували. Не съществува и научна литература по въпроса.

Можем само да спекулираме по темата. Прозорците на МКС са съставени от множество стъкла и вътрешните са разделени помежду си от въздух, а външните – от вакуум. Ледените кристали може  да са се формирали между самите стъкла или в станцията.

„Изглежда, че има най-много лед по краищата на кръга – това подсказва, че формиращият механизъм работи по равно от всички страни. В един момент той достига максималния праг за формирането на лед по ръба на кръга, а водните изпарения се изчерпват, преди да се достигне до средата - казва ледниколога д-р Джейм Лий от Ливърпулския университет пред IFLScience. – Парченцата лед, които се простират до средата, са ледени кристали – и те се държат досущ като такива, използват се едни други, за да се разпростират по-надалече. Те обаче не могат да излязат извън кръга, тъй като там е прекалено топло.“

Кръглата форма също е озадачаваща. Тя може да е резултат от температурния градиент в стъклото. Това обаче би зависило от свойствата на прозорците – нещо, с което на този етап не сме запознати.

„Подозирам, че ледът се е образувал на това конкретно място заради температурния градиент по стъклото. Бихте могли да очаквате, че контактната точка между прозореца и корпуса на космическата станция в периметъра на прозореца е по-топла, отколкото центъра на стъклото – казва д-р Том Уейл, експерт по ролята на нуклеацията в атмосферната наука, както и по криобиология, от Университета „Уоруик“ пред IFLScience. – Ако в празнините между стъклата има съвсем малко водни изпарения (или теч от относително влажен въздух, проникнал от космическата станция), то може би в този момент ледът започва да се образува по прозореца, където е достатъчно студено, а впоследствие нараства навътре. Кръглата форма на леда може да е следствие от една кръгла геометрия на прозореца.“

Източник: IFLScience