Кислородът, този непресъхващ извор на живот на нашата планетата, започва да се трупа в земната атмосфера преди повече от 2 милиарда години. Днес количеството му е повече от милион гигатона – т.е. има достатъчно запаси за още много, много, много години. Но, какво би станало ако изведнъж секне, само за 5 минути? Учените обичат да се заиграват с такива хипотези и ето какви са техните отговори:

1. Всички, които в този момент са на плаж, ще получат тежки изгаряния. Кислородните молекули във въздуха защитават кожата ни от ултравиолетовите лъчи.

2. Същите тези молекули играят ролята и на отразяващи частици, които пречупват светлинния спектър от слънчевите лъчи и придават синия цвят на небето в ясен ден. Ако изчезнат внезапно, небето рязко ще притъмнее, ще стане почти черно.

3. Металните детайли, които не са покрити с изолиращ слой, ще се слепят един с друг. Оксидираният слой е този, който предпазва металните части от слепване.

4. Земната кора ще се напука.

5. Тъпанчето в ушите на хората и животните ще се спука, защото около 21% от атмосферното налягане ще изчезне.

6. Всички постройки от бетон ще станат на прах, защото кислородът е важен свързващ компонент на бетона.

7. Една трета от състава на водата е кислород. Ако той липсва, водородът от водните молекули ще се превърне в газ и ще разшири обема си.

8. Океаните ще се изпарят в космоса.

9. Без кислород, водородът ще се издигне към най-горния слой на атмосферата и на практика, ще се окаже в космоса.

А какво би станало ако кислородът е двойно повече в атмосферата?

10. Хартиените самолети ще летят по-далече.

11. Автомобилите ще изминават сегашните разстояния с много по-малко бензин.

12. Хората ще се чувстват постоянно щастливи и бодри.

13. Допълнителният кислород ще подобри чувствително нашите познавателни способности, умствена концентрация и физическо самочувствие.

14. НО! На Земята ще се появят насекоми гиганти, тъй като размерът им е пропорционално зависим от съдържанието на кислород в атмосферата. И те биха разрушили всичко.

Източник: Мениджър Нюз