Астрономи установиха, че газовият гигант WASP-69b оставя гигантска следа от газ след себе си, образувана в резултат от разкъсването на атмосферата. Визуално тя наподобява опашката на комета и е около седем пъти по-дълга от радиуса на самата екзопланета, разположена на 160 светлинни години от Земята.

WASP-69b е с размерите на Юпитер и се намира изключително близо до своята звезда. Според изследователите от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), направили откритието, именно тази близост е отговорна за необичайната дължина на опашката - лъчението на звездния вятър разрушава атмосферата на WASP-69b и оформя следата от газ зад нея.

"Работата на предишни екипи показа, че тази планета губи част от атмосферата, което от своя страна предполага наличието на едва забележима опашка (или може би дори на никаква)", казва астрофизикът Дакота Тайлър от UCLA.

"Сега обаче ние окончателно открихме тази опашка и показахме, че тя е поне седем пъти по-дълга от самата планета."

Илюстрация на планета с опашка от газ, която кръжи около своята звезда. Източник: Adam Makarenko/WM Keck Observatory

Новата находка става възможна благодарение на наблюденията с 10-метров телескоп в обсерваторията WM Keck в Хавай, както и на данни от неговия спектрограф с висока разделителна способност (той е способен прецизно да картографира промените в дължината и честотата на светлинните вълни).

Благодарение на тези нови показания екипът успява да определи, че WASP-69b губи големи количества водород и хелий и дори да изследва взаимодействието им със звездния вятър в големи подробности.

Данните, събрани за WASP-69b, ще дадат на астрономите безценна информация за това как планетите и звездите си взаимодействат. При това на особено ранен етап.

"За повечето известни екзопланети подозираме, че периодът на загуба на атмосфера е приключил отдавна", казва астрофизикът Ерик Петигура от Калифорнийския университет.

"Системата WASP-69b е скъпоценна находка, тъй като имаме рядката възможност да изучаваме загубата на атмосферна маса в реално време и да разберем критичната физика, която формира хиляди други планети."

Знаем за съществуването на WASP-69b от повече от десетилетие, но както показва последното проучване, все още има какво да открием. Тя е известна като гореща юпитероподобна планета, която е нездравословно близо до звездата си и завършва една орбита за по-малко от четири земни дни.

Все пак няма опасност екзопланетата да остане скоро без атмосфера (дори на фона на дългата опашка). WASP-69b е толкова огромна, че звездата ѝ ще изчезне много преди атмосферата ѝ да се изпари в космическото пространство.

Масата на екзопланетата е около 90 пъти по-голяма от тази на Земята. "Няма опасност да загуби цялата си атмосфера в рамките на живота на звездата“, казва Тайлър.

Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal.

Източник: Science Alert