Фомалхаут е най-ярката звезда в съзвездието Южна риба и втората най-ярка след Полукс, около която има планетарна система. Въпросната система обаче все още не е напълно завършена. Не знаем със 100-процентна сигурност дали тук има планети, но едно е ясно – в района на Фомалхаут кипят страшно много процеси. До момента учените са засичали сблъсъци, облаци и гигантски пояс, подобен на околозвездния Кайпер. Сега бе забелязан и нов астероиден пояс.

С помощта на инструмента MIRI на телескопа „Джеймс Уеб“ изследователи успяват да разплетат мистерията на вътрешния диск от отломки около Фомалхаут. Тази звезда се намира на 25 светлинни години от Земята и се е образувала преди около 440 млн. години. С други думи – в момента ставаме свидетели на формирането на системата. Екипът е бил наясно с факта, че във вътрешния диск има прах и малки отломки. Те обаче не са имали представа дали астероидният пояс в нашата собствена Слънчева система е негов еквивалент.

"Предполагахме, че това е почти идентичен аналог на астероидния пояс на нашата Слънчева система, но се оказа, че истината е малко по-различна", казва водещият автор д-р Андраш Гаспар от Университета на Аризона, Тусон, пред IFLScience. "Въпреки че вътрешният край на компонента на топлия диск се намира в термично еквивалентна област, той се простира много по-навън. Освен това научихме повече за вторична празнина в системата, което е много интригуващо, тъй като подсказва за наличието на ледена планета-гигант в системата на термично еквивалентно разстояние, на каквото е Нептун в нашата Слънчева система."

Новите наблюдения предполагат, че има разминаване между този диск и онзи, който наподобява пояса на Кайпер и който е разположен по-далеч. Съществуват и облаци от прах. По-рано единият от тях бе класифициран по погрешка като планета. В настоящия труд обаче се говори за втори „голям прашен облак“. Смята се, че около тази система вече са се образували планети, но наоколо има и много планетоиди.

Част от нещата, които телескопът "Джеймс Уеб" успява да разкрие. Източник: András Gáspár

Това е активна система и дори най-малките смущения, които планетите оказват върху пояса от отломки, могат да доведат до каскади от сблъсъци. И тогава се ражда облак прах. Възможно е Слънчевата система да е преминала през подобен период на неспокойна активност. Със сигурност има прилики.

"Едва сега започваме да разгадаваме системата. Изглежда, че ситуацията тук все още е динамична. Вътрешната зона, където принципно се намират скалистите планети, продължава да е загадка. Външните региони обаче изглеждат познати – тук откриваме много аналози на наблюдаваните свойства на Слънчевата система", обяснява д-р Гаспар.

Въпреки че системата хвърля повече светлина върху зората на Слънчева система, Фомалхаут е много различен от Слънцето. Тя е много по-ярка и гореща звезда, което означава, че ще изгори ядреното си гориво по-бързо. Вече е изживяла около една трета от живота си. Остават ѝ около един милиард години, преди да се превърне в червен гигант.

"Докато тази планетарна система се успокои и евентуално позволи на живота да процъфти, централната звезда вече ще е изгорила ядреното си гориво и ще е приключила живота си", казва д-р Гаспар.

Изследването е публикувано в Nature Astronomy.

Източник: IFLScience