Член на Европейската южна обсерватория (ESO) в Ла Сия, Чили успя да заснеме два изключително неуловими атмосферни феномена в снимка, която спокойно би могла да намери място и сред шедьоврите на изобразителното изкуство.

Вдясно на фотографията можете да видите червени спрайтове, заснети за първи път през 1989 г. Те се свързват с гръмотевичните бури и представляват електрически разряди (досущ като мълниите). Вместо да отиват към повърхността на земята обаче, те се насочват нагоре към атмосферата и достигат почти до ръба на космоса (на около 50-90 км над повърхността). Червеният цвят се дължи на взаимодействащия с електрическите заряди азот.

Другият впечатляващ феномен е небесно сияние. То отново е вследствие от електрическите разряди, но се образува по по-различен начин. Неговият зелен/червен оттенък се създава от процес, известен като рекомбинация. Кислородът и азотът могат да изгубят електрони през деня заради слънчевата светлина. С течение на времето си ги възстановяват и те излъчват светлина през нощта. В особено мрачните нощи този процес може да бъде наблюдаван и с невъоръжено око.

И ако тези два феномена не са ви достатъчни, на фотографията има и метеор.

Истински шедьовър, нали?