Български ученици ще имат уникалната възможност да изпратят въпроси директно на астронавтите Марк Ванде Хей от САЩ и Тома Песке от Франция, които се намират на Международната космическа станция. Това ще стане в рамките на връзка до орбита, която ще се осъществи на 26 юли, в интервала между 17:00 и 19:00 часа от България. Комуникацията между учениците и космическата станция ще е в рамките на еднодневното събитие „Ало, Космос! Говори България!“, което ще се състои от 9:00 до 19:00 ч. в София Тех Парк. Инициатори са Атлантическият клуб в България и Посолството на САЩ в София.

В рамките на инициативата Центърът за творческо обучение ще предостави стипендия за участие в обучителния лагер Space Camp Turkey 2022 на NASA на един български ученик между 11 и 15 години, чиито въпрос бъде избран от NASA и зададен на астронавтите при живата връзка по време на събитието. Припомняме, че Space Camp Turkey е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер на Американската космическа агенция за Европа, Близкия Изток и Азия и благодарение на Центъра за творческо обучение, през него вече са преминали над 900 ученици от България. Там те учат по специализирана програма на NASA, включваща използване на симулатори за безтегловност, реплика на пилотската кабина на совалка и т.н.

Всички желаещи ученици от България могат да изпратят своите въпроси до астронавтите от Международната космическа станция до 6 юли, включително. От тях ще бъдат избрани най-интересните, които ще получат своя отговор направо от космоса. Повече информация за записването и подаването на въпроси е включена на страницата на събитието https://hello-space.eu.

„Макар и да изглежда като част от далечното бъдеще, преподаването директно от космоса ще се окаже реалност за българските ученици още през този месец. Радващо е, че след като през последните години успяхме да заведем близо 1000 младежи от различни училища в страната на обучение в лагера на NASA в Измир, сега самите те, както и много техни връстници ще имат възможност да получат отговори директно от Международната космическа станция. Космическите изследвания са бързо развиващ се нов сегмент в контекста на STEM дисциплините и е от важно значение българските ученици да имат повече възможности да се докоснат до тази област, както и да виждат връзката между наученото и неговото реално приложение в такива сериозни сфери. За тях това може да се окаже и първа стъпка към кариера в един от най-перспективните браншове на бъдещето“ - посочва Йоанна Минчева, Програмен директор в Център за творческо обучение.

Събитието ще се излъчва на живо по телевизия NASA TV и ще се предава на уеб сайта на Американската космическа агенция, както и на живо в платформите в социалните медии на всички партньорски организации. То е обявено на страницата: https://www.nasa.gov/nasalive/.

Повече информация има и в блог статията на https://classroomtech.bg/hello-space-bg/.