Тази великолепна снимка, направена от телескопа "Хъбъл", развихря човешкото въображение и представя "блестящите криле на космическа пеперуда". 

Наричат я "Крилата на пеперудата", "Двойноструя мъглявина", а в същото време отговаря и на по-малко поетичното "PN M2-9". Зад буквата "М" стои името на Рудолф Минковски - астронома, който е открил мъглявината през 1947 г. "PN" пък се отнася до факта, че M2-9 е планетарна мъглявина.

Сияещите обвивки от газ, които се простират в Космоса, представляват последната фаза от живота на стара звезда. Тя изхвърля външните си слоеве и останките от ядрото й ги осветяват. Резултатът е удивително светлинно шоу, каквото рядко може да се види. При това M2-9 не е каква да е планетарна мъглявина, а биполярна.

Обикновените планетарни мъглявини имат в центъра си една звезда, а биполярните - две, в двойна звездна система. Астрономи са открили, че масата на всяка от звездите в тази двойка има приблизително същата маса като тази на Слънцето, отбелязва агенция "Фокус". По-голямата звезда приближава края на дните си и вече е изхвърлила външните си газови обвивки, докато партньора й се превръща в малко бяло джудже.

Формата на крилата се дължи на движението на двете централни звезди една около друга. Предполага се, че бялото джудже обикаля около звездата си партньор и така изхвърленият от нея газ се разделя на две, вместо да оформи сфера. Крилата на мъглявината продължават да растат и измервайки уголемяването, учени са изчислили, че тя се е образувала преди едва 1200 години. Вътре в крилата две сини петна се простират навън хоризонтално. Те са по-малко впечатляващи от блестящата с цветовете на дъгата мъглявина, но всъщност са две яростни струи, чиято скорост надхвърля един милион километра в час.