Повечето звезди в Млечния път просто си съществуват и си правят съвсем нормални звездни неща, но една конкретна отказва категорично да влезе в тези рамки.

Това е двойна система, наречена FU Orionis, и тя избухва бурно от 1936 г., когато внезапно, без предупреждение, нараства до 1000 пъти повече от обичайната си яркост. Това не е наблюдавано дотогава при млада звезда и ситуацията озадачава астрономите в продължение на десетилетия.

Сега, 88 години по-късно, те най-накрая имат отговори. FU Orionis активно се храни с поток от материал - и с помощта на наблюденията от ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) екип от астрономи, ръководен от Антонио Халес от Националната радиоастрономическа обсерватория, директно засне въпросния поток.

"FU Ori поглъща материал от почти 100 години, за да поддържа изригването си. Най-накрая намерихме отговор на въпроса как тези млади избухващи звезди попълват масата си", казва Хейлс. "За първи път имаме преки наблюдателни доказателства за материала, който подхранва изригванията."

Илюстрация на двойната система FU Orionis. (NSF/NRAO/S. Dagnello)

Този материал представлява нишка от въглероден оксид, която се насочва към централната звезда на системата FU Orionis. Тя не съдържа достатъчно материал, за да подхрани избухването на звездата, затова изследователите смятат, че това е опашката или остатъците от много по-голяма купчина газ, която е била погълнат от звездата с течение на времето.

"Възможно е взаимодействието с по-голям поток газ в миналото да е довело до нестабилност на системата и да е предизвикало увеличаването на яркостта", казва Хейлс.

FU Orionis се намира на около 1360 светлинни години от нас в съзвездието Орион. Това е двойна система от две сравнително малки звезди на възраст около 2 милиона години. Всяка звезда все още расте, обградена и захранвана от диск от прах и газ, който се влива в нея, бавно подхранвайки растежа ѝ с относително постоянна скорост.

Въпреки че FU Orionis е първата звезда от този вид, наблюдавана да избухва още през 30-те години на миналия век, оттогава астрономите са открили и други млади, все още растящи звезди, които се държат по същия начин. Смята се, че механизмът, който стои зад звездите FUor, както са известни, е резултат от ускорен трансфер на маса от акреционния диск около всяка звезда.

Работата на Хейлс и колегите му показва, че това наистина може да е така и че допълнителната маса идва от материал, който пада от междузвездното пространство върху диска, давайки на младата звезда стимул за хранене, който я кара да свети и да се нагрява.

Те провеждат наблюдения, като използват няколко конфигурации на антените на ALMA, за да изобразят звездната система в различни пространствени мащаби и да картографират формата и размера на струйника на въглеродния оксид. След това използват числено моделиране, за да определят свойствата, масата и скоростта на пренос на потока, които позволяват на FU Orionis да се насити с достатъчно енергия, за да предизвика почти вековна (и продължаваща) истерия.

"Сравнихме формата и скоростта на наблюдаваната структура с тази, която се очаква от поток от вливащ се газ, и числата се оказаха логични", казва астрономът Аашиш Гупта от Европейската южна обсерватория.

Не е ясно откъде е дошъл допълнителният материал, но може да е от остатъците от протозвездната обвивка - материалът, заобикалящ двойката при раждането на звездите, който пада върху диска от покрайнините.

Астрономите смятат, че всички звезди бебета могат да претърпят подобни избухвания; откритието на това какво е предизвикало и задвижило избухването на FU Orionis, прототипа на избухващите звезди бебета, може да ни помогне да разберем как този процес определя техния растеж и еволюция.

"Изучаваме FU Orionis от първите наблюдения на ALMA през 2012 г.", казва Хейлс. "Страхотно е, че най-накрая получаваме отговор.“

Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal.

Източник: Science Alert