За нас, хората, едно слънце ни се струва нещо напълно нормално. Нашата Слънчева система обаче е по-скоро изключение. Повечето звезди в галактиката Млечния път имат най-малко още един другар. А сега, в система, намираща се на 1800 светлинни години, астрономи най-накрая потвърдиха, че местната газообразна планета орбитира звезда в тройна звездна система.

Системата, наречена KOI-5, се намира в съзвездието Лебед, а тамошната екзопланета бе засечена преди повече от десет години от телескопа „Кеплер“.

Всъщност, планетата, известна днес като KOI-5Ab, бе втората потенциална екзопланета, засечена от „Кеплер“ през 2009-а, когато телескопът започва своята работа. Астрономите обаче се отказват от по-нататъшни проучвания, тъй като случаят с KOI-5Ab е бил значително по-сложен от хилядите останали потенциални кандидати. „Всеки ден научавахме нещо ново от Кеплер и малко или много KOI-5 бе забравена“, казва астрономът Дейвид Сиарди от Научния институт за екзопланети на NASA.

Като цяло астрономите, търсещи нови екзопланети, предпочитат да избягват комплексността на многозвездните системи – от над 4300 екзопланети, потвърдени до ден-днешен, по-малко от 10 процента са част от системи с повече от едно слънце (въпреки че подобни системи доминират галактиката). В резултат на това знаем съвсем малко за свойствата на екзопланетите в многозвездните системи.

След откритието на „Кеплер“ Сиарди и други астрономи използват различни наземни телескопи, за да проучат допълнително системата. До 2014-та те успяват да идентифицират две допълнителни звезди – KOI-5B и KOI-5C.

Проектът е изоставен, тъй като по това време е било изключително трудно да се разбере дали намаляването на звездната светлина, наблюдавано от „Кеплер“, е вследствие от екзопланета или от нещо друго.

През 2018-а TESS, наследникът на „Кеплер“, поема щафетата и също засича потенциална планета, намираща се в орбитата на KOI-5A.

“Казах си – „Помня тази цел“ – коментира Сиарди. – Ние обаче все още не можехме да разберем със сигурност дали планетата е истинска или дали данните не са вследствие от друга звезда в системата – например четвърта.“

Ето защо Сиарди и екипът му се залавят за работа и анализират наново всички предишни данни. В края на краищата учените откриват, че наистина става дума за екзопланета, орбитираща KOI-5A.

“Не сме откривали твърде много планети в тройна звездна система. Тази е специална и с това, че орбитата ѝ е наклонена“, допълва Сиарди.

Според учените най-вероятно KOI-5Ab е газообразен гигант, чиято маса е наполовина на тази на Сатурн и около 7 пъти по-голяма от Земята. Тя орбитира изключително близо около KOI-5A (извършва едно завъртане за около 5 дни). KOI-5A и KOI-5B (звезди с маса, сходна с тази на нашето Слънце) са сравнително близо една до друга, а техният орбитален период е около 30 години.

KOI-5C (третата звезда) орбитира бинарните звезди от много по-голямо разстояние. Нейният орбитален период е около 400 години (за сравнение, този на Плутон е 248 години).

Източник: Caltech/R. Hurt (IPAC)

С други думи, ако можете да застанете на KOI-5Ab, KOI-5A ще доминира на небосклона. KOI-5B ще изглежда като нашето Слънце, наблюдавано от Сатурн (слънчевата орбита на тази планета е 29 години). KOI-5C пък ще прилича на една много ярка звезда.

Откритието бе обявено по време на 237-ата среща на Американското астрономическо общество.

Източник: Science Alert