Астрономи от университета на Уоруик се натъкнаха на екзопланета, наречена NGTS-10b. Тя завършва пълно въртене около звездата си само за 18 часа, което я прави екзопланетата с най-краткия орбитален период, който въобще сме наблюдавали.

NGTS-10b се намира в звездна система на около 100 светлинни години от Земята. Планетата е с около 20% по-голяма от Юпитер и повече от два пъти по-масивна. Звездата има радиус 70% от нашето Слънце и е с около 1000°C по-студена от него. Планетата обаче орбитира толкова близо до звездата, че вероятно един ден ще бъде унищожена от нея.

Откритието беше отчетено в месечните известия на Кралското астрономическо общество. „Радваме се да обявим откриването на NGTS-10b, планета с изключително по-кратък период, която е с размер на Юпитер, обикаляща около звезда, която не е твърде различна от нашето Слънце”, казва в изявление водещият учен д-р Джеймс Маккормак.

„Въпреки че на теория горещите планети от типа на Юпитер с кратки орбитални периоди (по-малко от 24 часа) са най-лесни за откриване поради големината им и честите транзити, те се оказаха изключително редки. От стотиците планети от този тип, известни в момента, има само седем, които имат орбитален период по-малко от един ден“, допълва д-р Маккормак.

Планетата е близо до разстоянието, в което звездата ѝ би я разкъсала, което я прави уникален обект за изучаване. Газови гиганти като тези не са близо до звездата си; или се движат там в ранните етапи в процеса на формиране на системата поради взаимодействия, или са изтласкани напред поради взаимодействия с други планети. Бъдещите наблюдения могат да открият какъв е случаят с NGTS-10.

„Всичко, което знаем за формирането на планетата, ни казва, че планетите и звездите се образуват едновременно. Най-добрият модел, който имаме, предполага, че звездата е на около 10 милиарда години и ние приемаме, че и планетата е на толкова. Или я виждаме в последните етапи от живота ѝ, или по някакъв начин е в състояние да живее тук по-дълго, отколкото трябва“, обясни съавторът д-р Даниел Байлис.

Екипът планира да наблюдава този далечен свят с високо прецизни инструменти, за да проследи дори малки промени в орбитата му. „През следващите десет години може да се види спиралата на тази планета. Ще можем да използваме NGTS за наблюдение на това в продължение на десетилетие. Ако видим, че орбиталният период започва да намалява и планетата започне да спира, това би ни казало много за структурата на планетата, която все още не знаем“, заключи д-р Байлис.