Виждали сте не един пейзаж от Марс, знаете, че там има вода и вероятно следи от живот, и сте чели за плановете на Илон Мъск да посети червената планета. Но колко всъщност знаете за нашия космически съсед?

Въпреки че има още много мистерии за разрешаване, учените вече знаят доста неща за Марс. От как изглежда повърхността до древния океан и неговите цунами -  предстои да научите 10 невероятни факта за Марс, които може би не сте знаели по-рано.

1. И Марс, подобно на Земята, има ледени шапки на полюсите си. Северната шапка е дълбока до 3,2 км и се простира върху област, малко по-голяма от американския щат Тексас.

2. Вулканът Олимп, най-високата планина в Слънчевата система, е над два пъти по-висок от връх Еверест. Според едно измерване височината му е 22 километра.

3. Повърхността на Марс е с почти същата площ като сушата на Земята – без да слагаме в сметката онези 71 процента от нашата планета, които са покрити с вода.

4. Някога Марс също е имал океани, но ако ги добавим, това ще даде само 1,5 процента от водата на Земята.

5. В океаните на Марс са се образували цунами, подобни на земните. Най-високите са вероятно са достигали около 120 метра, почти колкото „Лондонското око“.

6. Средната температура на повърхността на Марс е -63°C. Близо 80 градуса по-ниска от тази на Земята.

7. Атмосферата на Марс е около 61 пъти по-тънка от земната и се състои почти изцяло от въглероден диоксид, който състава само 0,04 процента от земната атмосфера.

8. Стигането до Марс е трудно. Около една трета от мисиите, изстреляни досега, са се провалили.

9. Мисиите до Марс сега са много по-редки – на фона на 23 през 60-те и 70-те, в новото хилядолетие са изстреляни само десет.

10. Наскоро отпразнувахме марсианската Нова година. Тя беше на 5 май 2017 г.