Не е тайна за никого, че Facebook събира огромно количество информация за своите потребители, предава Мениджър Нюз. Малко известен факт е обаче, че социалната мрежа следи както своите активни потребители, така и онези без акаунт, пише BrightSide.

Какъв е смисълът от това шпиониране?

То помага на Facebook да създава персонализирани (или таргетирани) реклами. Като следи вашата активност, социалната мрежа успява да ви покаже реклами, към които вие бихте проявили най-много интерес.

Какво точно знае за нас?

Много повече, отколкото предполагаме. Вашите предпочитания към реклами, адреси, телефонен номер, образование, приходи, местожителство и т.н. Всичко това може да бъде получено като информация посредством анализ на вас и вашите приятели. Нещо повече – изтриването на акаунта няма да е от полза, тъй всичко това ще се запази в базата данни на Facebook вероятно завинаги.

Facebook следи дори онези, които нямат акаунт

Изследване, публикувано от Белгийската комисия за защита на личните данни, показва, че Facebook следи и сайтове, посещавани дори от онези потребители, които нямат акаунт в социалната мрежа.

Това е възможно както благодарение на т.нар. бисквитки, така и на плъгините на социалните мрежи (така например бутонът Like е вграден в много от популярните сайтове в интернет). Изследователите дори твърдят, че дори и да не си взаимодействате с която и да е Facebook услуга, пак може да бъдете следени.

Как мога да се предпазя?

Ако ползвате Facebook, Вики Бойкс – специалист по анализирането на данни – съветва следното:

Прочетете целия текст тук.