За първи път учени създадоха транзистор от въглеродни нанотръби, които работят почти два пъти по-бързо от силициевите транзистори.

Това е голяма новина, защото от десетилетия учените се опитват да създадат компютри от въглеродни нанотръби, които имат сериозни предимства пред традиционните силициеви чипове, като по-висока скорост и по-ниско потребление на електричество.

“Транзистори от въглеродни нанотръби, които са по-добри от силициевите транзистори с наистина много сериозна стъпка,” казва Майкъл Арнолд, учен от екипа. “Това постижение беше мечта за нанотехнологиите рпез последните 20 години.”

За първи път създадени през 1991, въглеродните нанотръби са дебели само един атом.

Представете си цилиндрична тръбичка, която е близо 50 000 пъти по-тънка от човешки косъм и която е направена от въглеродни атоми, които са подредени хексагонално. Така би изглеждала нанотръбата, ако можехте да я видите на атомно ниво.

Заради малкия си размер въглеродните нанотръби могат да бъдат “пакетирани” с милиони върху подложки, които да работят като силициеви транзистори – електрическите “превключватели”, които изграждат процесорите на съвременните компютри.

Те са 100 пъти по-здрави от стоманата, но само една шеста от нейното тегло. Могат да се разтягат и са гъвкави като нишки от тъкани, и могат да поддържат дебелина от 1 атом, докато растат на дължина стотици микрони.

Източник: Science Alert