Нанотехнологиите лежат в основата на невероятни проекти за суперкомпютри, нанороботи, борещи се с болести, и дори асансьор до Космоса. Засега обаче те са по-скоро празни мечти, разказва Джордж Тулевски, водещ специалист в областта, работещ за IBM.

„Това, което прави нанотехнологиите толкова интересни – техният малък размер – ги прави и също толкова сложни. Не разполагаме с подходящи инструменти, чрез които да боравим с наночастици. Но дори да разполагахме, остава проблемът – не може да съединяваме тези милиони частици една по една“, подчертава ученият.

Неговата работа конкретно е свързана с разработването на въглеродни нанотръби. На теория (поради своите специфични характеристики) тези наночастици биха могли да доведат да увеличаване на бързината на работа на компютрите десеторно. На практика обаче за направата само на един-единствен компютърен чип трябва да бъдат съчетани милиарди нановъглеродни тръби.

„По някакъв начин трябва да накараме милиарди частици да се сглобят сами в съответната технология. Този проблем не е толкова непознат, колкото изглежда. Ние хората не строим по този начин. Но ако се огледате наоколо, а примерите са навсякъде, майката природа строи всичко по този начин.“, споделя Тулевски. Според него ключът към решението на този проблем е химията.

Вижте пълното видео от презентацията на учения в TED Talks.