С увеличаването на кибер атаките и компрометираните мрежи и бази данни, нарастващ брой компании и организации започнаха да се ориентират към така наречения пенетрейшън тестинг или контролирано тестване на кибер сигурността си.

За целта те все по-често наемат хакери и ловци на бъгове, които да открият и докладват за пропуски в сигурността срещу заплащане.

Голямата разлика тук е в условията, при които се провеждат тестовете: тестърите обикновено са съвсем истински бивши хакери от полу-сенчестия кибер свят, които използват съвсем същите методи, както и реалните злонамерени хакери, чиято цел е печалба или просто увреждане на компанията или организацията.  

Така, следвайки инициативите “Хакнете Пентагона” и “Хакнете Армията”, Департаментът по отбраната на САЩ анонсира новата инициатива “Хакнете Въздушните Сили на САЩ”, която има за цел да открие и впоследствие отстрани уязвимостите и бъговете в системите на ВВС на САЩ.

“За първи път в историята ВВС на САЩ открива мрежите си на подобно тестване,” коментира Питър Ким, водещият офицер по сигурността на ВВС на САЩ. “Ние имаме хиляди опити за проникване всеки ден.”

“Наистина ще бъде добре и от голяма полза да имаме приятелски настроени хакери на разположенеие, които да тестват сигурността си и да ни помогнат да отстраним пропуските й.”

Източник: The Hacker News