Всички държави от ЕС използват шпионски софтуер, заяви днес евродепутатът София инт Велд, която представи първоначалните изводи от предприетата проверка, свързана с програмата "Пегас" за проникване в мобилни електронни устройства. Тази програма позволява записи на телефонни обаждания, достъп до текстови съобщения, пароли, снимки, имейли.

Инт Велд уточни, че не всички европейски страни признават за използването на подобни програми, както и че не всяка от тях непременно нарушава европейските правила. По нейните думи най-големите нарушения са установени в Гърция, Унгария, Полша и Кипър.

Евродепутатът посочи, че България и Кипър са разпределителни точки за подобен софтуер, Люксембург предоставя възможност на разработчиците на програмите да извършват финансови дейности, Ирландия им осигурява благоприятни финансови условия, Малта е станала дом за собствениците на дружества за разработка на такъв софтуер, като им дава "златни" паспорти (гражданство срещу инвестиции - бел. кор.), а в Италия, Франция и Австрия най-често се произвеждат шпионските програми. Холандия, Германия и Белгия признаха с половин уста, че договарят доставката на такива средства, добави Инт Велд.

Някои правителства злоупотребяват, други правилно използват такъв софтуер, обобщи евродепутатът, пише БТА. Според Инт Велд с използването на такива програми се създава зона на беззаконие, защото в Европа липсват достатъчно правила. Необходим е европейски надзор, Европол трябва да разследва случаите на политическа злоупотреба с подобни програми, призова тя. Инт Велд настоя въпросът да бъде разгледан на заседание на Европейския съвет.