Амбър Норсуърти живее в Мисисипи с четирите си деца. Около 15:00 ч. на 27 декември вече е у дома, когато получава известие на телефон си.

„Телефонът ми издаде звук, който никога преди не бях чувала“, разказва жената, цитирана от „Би Би Си“. Нотификацията я информира, че неизвестно устройство я следи. Тя отваря приложените “Find My” на своя iPhone. „Показа ми целия ми маршрут. Пишеше „последният път, когато собственикът е видял местоположението ти, беше 15:02 ч.“ и аз си казах „това е сега, вкъщи съм“.

Норсуърти решава да се обади на полицията, откъдето ѝ казали, че не знаят какво да правят. По думите ѝ поддръжката на Apple е успяла да потвърди, че става дума за AirTag. „Сега наблюдавам много внимателно обкръжението си“, коментира 32-годишната жена, която предполага, че устройството е някъде в колата ѝ.

От „Би Би Си“ разговарят с шест жени в САЩ, които казват, че са били проследени с помощта на AirTag. Устройството, което дебютира преди по-малко от година, е проектирано да работи с приложението “Find My”, за да помага на собствениците му да откриват изгубени вещи. В Щатите обаче се използва и за други цели.

„Ако създадете артикул, който е полезен за проследяване на откраднати предмети, значи сте създали и перфектен инструмент за дебнене“, смята Ева Галперин, директор по киберсигурност в Electronic Frontier Foundation.

Apple е била наясно, много преди да пусне AirTag, че те могат да бъдат използвани за престъпна дейност. При пускането на устройствата компанията обяви, че те „са предназначени да проследяват вещи, а не хора“. Освен това са разработени предпазни мерки, които според тях могат да предпазят хората от нежелано проследяване.

 

Устройството Apple AirTag. /Shutterstock

Хората с iPhone ще бъдат предупредени, ако нерегистриран AirTag се движи с тях. А устройствата издават шум, когато са отделени от собственика си за определен период от време. През декември компанията пусна и приложение, което потребителите на Android могат да изтеглят. Tracker Detect позволява на хората, които не използват операционна система iOS, да бъдат уведомявани при проследяване от AirTag.

Анна Махейни от Джорджия била информирана за непознато устройство, докато била в мола. „Бях доста изплашена и се опитах да го деактивирам. Всеки път когато правех това, ми казваше, че не може да се свърже със сървъра“, разказва тя. Посетила магазин на Apple, където ѝ казали да изключи настройките си за местоположение. Посетила и полицията, а там ѝ казали, че има друг подобен сигнал в района ѝ. Анна вярва, че устройството е някъде в колата ѝ.

Една от жените, с които разговарят от „Би Би Си“, коментира, че открила AirTag, залепен от вътрешната страна на чантата си. Други пък все още не успяват да открият къде е устройството, което ги следи.

Това не е единствената потенциална вратичка в предпазните мерки. Приложението на Apple, предназначено за потребители на Android за намиране на нежелан AirTag, е изтеглено от малък процент хора. Apple не дава официални данни колко пъти е изтеглено приложението от Google Play, но от онлайн магазина съобщават, че става дума за около 100 хил. изтегляния. Същевременно има около 3 млрд. активни устройства с Android по целия свят.

Освен това от технологичния гигант казват, че ако нямате iPhone, ще бъдете информирани с друга предпазна мярка – бипкащ звук, който се възпроизвежда при открит нежелан AirTag. Тук също има проблеми. Според Ева Галперин звукът, който AirTag издава, е от 60 децибела и е наистина лесно да бъде заглушен, особено ако е под бронята на един автомобил например. Освен това звук започва да се излъчва със закъснениие от 8 часа. Според критиците тогава може да е прекалено късно.

Източник: Мениджър Нюз