В началото на февруари Илон Мъск обяви, че проектът Neuralink е позволил успешно на маймуна да играе на видео игри със своето съзнание. Днес, след това гръмко твърдение, компанията най-накрая пусна и видео на 9-годишния макак Пейджър, който използва напълно безжичен интерфейс мозък-машина (BMI), за да играе на класическата игра Pong.

Както разказвачът във видеото обяснява, Neuralink устройството е било имплантирано в мозъка на Пейджър 6 седмици преди заснемането на кадрите. Първоначално маймуната е била обучена да контролира курсора на екрана с помощта на джойстик, след което е получавала награда. Същевременно имплантът е регистрирал нейната мозъчна активност.

Устройството, състоящо се от 1024 електрода, е наблюдавало пиковете в електрическите импулси, генерирани от невроните в моторната кора на Пейджър – това е онази част от мозъка, отговорна за планирането и изпълнението на движения. По-конкретно, Neuralink е бил вързан към регионите, отговарящи за придвижването на ръката. По този начин специалистите са могли да добият по-детайлна картина за моделите на активност, асоциирани с движението на джойстика.

След като декодира невралната активност с помощта на специални алгоритми, устройството успява да се научи да предсказва посоката и скоростта на движение на ръката на Пейджър. Когато джойстикът е бил изключен, Neuralink е продължи да следи невралната активност на маймуната и да предава данни безжично към декодиращата система, която от своя страна е произвеждала съответните движения на екрана.

Именно така Пейджър е могъл да играе на класическата игра Pong единствено и само със своето съзнание. При това доста добре.

Източник: IFLScience