Екип от Лондонския университетски колеж и Изследователския съвет за инженерни и физични науки е разработил революционно нов вид “умни” прозорци, предава агенция Фокус.

Изобретението би могло да намали разходите за почистване на прозорците на високите сгради, както и сметките за отопление и да увеличи производителността на работниците. Отчасти вдъхновени от очите на нощните пеперуди, умните прозорци се почистват сами, спестяват енергия и са антирефлексни.

Когато вали дъжд, на външната страна на прозорците се образуват сферични капчици, които се търкалят и събират замърсяванията. Това може или да премахне, или да намали нуждата от ръчно почистване. Съвсем тънко - между 5 и 10 нанометра, термохромно покритие от ванадиев диоксид предотвратява загубата на топлина, когато е студено и спира влизането на затоплящото инфрачервено лъчение при топло време. Термохромни са материалите, които променят цвета си при промени в температурата. Ванадиевият диоксид е евтин и често срещан материал, който предлага по-евтина и по-устойчива алтернатива на базираните на злато и сребро покрития, използвани в енергоспестяващите прозорци в момента.

Антирефлексните свойства на умните прозорци се дължат на наноструктура, която имитира структура в очите на нощните пеперуди. Изобретателите изтъкват, че в прозорците за пръв път се съчетават вдъхновена от природата наноструктура и термохромно покритие. Резултатът са самопочистващи се, умни прозорци, които, според учените, биха могли да намалят сметките за отопление с до 40 процента, като в същото време редуцират разходите за поддръжка и подобрят работната среда.