Bioo, испанска биотехнологична компания, разработи батерии, които генерират електричество по простичък, но гениален начин – като използват почвените микроби, предава Good News Network.

Когато земята, в която се намира батерията, се напои с дъжд, хранителните вещества или микробите в почвата, хранещи се с разлагаща се растителна материя, се просмукват в батерията. Тук хранителната им активност формира протони и електрони. Когато се съчетае с кислорода, протичащ през отворите в батерията, се генерира енергия, достатъчна, за да захрани лампи, дисплеи или малки уреди.

Целта на Bio е да направи така, че технологията ѝ да може да генерира електричество за целия дом. Това може и да не е чак толкова трудно, колкото звучи на пръв поглед, тъй като производството не изисква токсични или минерали, както някои слънчеви панели.

В момента идеята за захранване на цяла къща е непостижима за основателя на Bioo Пабло Видарте. Той обаче е създал няколко иновативни начина, за да демонстрира идеите си на света и съответно – да генерира достатъчно данни и капитал за бъдещите си планове. Едно от тези места е т.нар. Жива инсталация, при която растенията се използват като биологични превключватели за включване / изключване. След като получи определена радиочестота е открито, че някои саксийни растения могат да произвеждат енергия чрез иновативните системи и да се използват като живи електрически превключватели, включване на светлини, екрани, музика и дори разширяване на Wi-Fi, за използване в дома или на дребно.

По-големите панели, създадени от компанията на Видарте, се намират на испанския остров Ибиса. Те захранват външното осветление, инсталирано в имота на компанията, което се включва през нощта. За разлика от слънчевите панели, които се нуждят от батерии, за да съхраняват енергия за използване, когато слънцето не грее, или вятърни турбини, които спират да се движат без вятър, почвените микроби никога не спят - и никога не спират да генерират енергия. Потокът на мощност е постоянен, дори посред нощ или в безветрен ден. Панелът Bioo също ще спести вода под градина или морава, защото генерира допълнително H20, което се изхвърля в почвата, a 100% от панелите са от възобновяема енергия, не прекъсват естествения пейзаж над земята. Много строители са нетърпеливи да ги използват за захранване на светлини, особено в парковете.

"Технологията притежава потенциала да бъде изключително евтина - казва Видарте. - В края на краищата се нуждае единствено от графит и базирани на въглерода субстанции, които се набавят лесно, срещат се в големи количества и не струват много."

Източник: Good News Network