Най-големият орбитален телескоп - „Хъбъл“, който беше изстрелян в орбита през 1990 г., е спрял да функционира поради компютърен проблем.

От НАСА обявиха, че работят максимално бързо, за да го поправят, но телескопът, който би следвало да функционира до 2030-2040 г. дава все повече признаци на остаряване.

Проблемът се е появил в неделя 13 юни, след като един от компютрите на телескопа, които са от създадени в края на 80-те години на миналия век, е дал грешка. Според НАСА проблемът вероятно е възникнал заради деградирал модул на паметта. Т ой може  да се е увредил от радиацията в космоса. Екипът се опитва да превключи на един от резервните модули, с които телескопът разполага.

„Никой не може да каже колко време може да отнеме подновяването на работата на Хъбъл“, коментират от центъра, цитирани от space.com. Към момента усилията на екипа не дават ефект.

Телескопът редовно през годините е бил посещаван от астронавти, които са подменяли жироскопи, батерии и други. Последната мисия по обслужване на телескопа бе през 2009 г., но в момента няма планирана подобна мисия. Това означава, че ако опитите за поправка на Хъбъл от разстояние не дадат ефект, е много вероятно той да спре да се използва завинаги.

При изстрелването си Хъбъл струваше 4,7 млрд. долара (равностойни на над 9 млрд. долара в момента) и бе най-големият изстрелян в орбита телескоп. Той е изграден от НАСА с помощта на Европейската космическа агенция. Досега е изпратил над 1 млн. снимки с високо качество на обекти, които няма как да бъдат заснети по подобен начин от Земята. 

Очаква се неговата функция да бъде продължена от телескопа James Webb, чието изстрелване е планирано за ноември тази година, ако не бъде отново отложено.

Източник: Мениджър Нюз