Видеото от 1.8 гигапикселовата камера е поразително ясно. И плашещо, пише Popular Science. Тя е част от проект на DARPA, агенцията за научни проекти към американското Министерство на отбраната.

Прикачена към безпилотен самолет, ARGUS-IS (Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System) може да следи от въздуха всички движения в един средно голям град, пише Daily Mail.

Самият сензор на ARGUS все още е секретен, но основните му принципи на работа вече са известни.

Той използва 368 чипа, подобни на тези в камерите на мобилните телефони, за да състави видео с резолюция 1.8 милиарда пиксела. Това значи, че от височина 5000 метра във въздуха ARGUS-IS може да види човек, махащ с ръце. И генерира такъв тип висококачествен видеозапис за площ от 15 квадратни мили.

Тя може да съхранява милион терабайта видео дневно, до 5 000 часа запис, тъй че безмоторните самолети скоро не само ще могат да наблюдават какво става по земята, но и да го съхраняват.

Дали тази камера е била използвана, не се съобщава, но помислете: ако имате такава играчка, щяхте ли да я държите в ъгъла? Вижте видетото ето тук.