Да си купите смартфон може да е не толкова умно, колкото си мислите. Смартфоните и таблетите са виновни за работохолизма, твърди Daily Mail.

Според изданието причината е, че освен, че устройствата дават възможност на притежателите им да влизат в интернет, да слушат музика и да правят снимки, те им позволяват постоянен достъп до електронната поща, с което средният потребител на този тип телефони добавя до два часа към обичайния си работен ден.

Освен това 50% от хората проверяват имейла си всеки ден, дори да са на почивка  извън града. Изследването, което британското издание цитири, посочва като причина все по-голямата несигурност сред хората по отношение на работата им. Така британците работят допълнително средно по 460 часа в годината, защото отговарят на имейли от телефона си.

Ако средният работен ден е 9-10 часа, хората отговарят на имейли или звънят по работа още два часа. Почти всеки десети анкетиран признава, че прекарва до три часа над работното време да проверява служебни имейли, по телефона или домашния компютър. Заради новите технологии много компании очакват служителите им да са на разположение по 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, посочва изданието. Много от хората вече са изградили навик да проверявят пощата си непосредствено преди да заспят и веднага щом сутрин се събудят.