Сингапур тества нов подход, с който да накара гражданите да стоят на необходимата социалната дистанция по време на пандемията от новия коронавирус – в изявление местното правителство съобщи, че ще следи за спазването на ограниченията с робо-кучето Спот на компанията Boston Dynamics.

То вече се разхожда в парка „Бишан-Анг Мо Кио“, където ще се появява в продължение на две седмици, в пиковите часове от деня. Когато камерите му засекат хора прекалено близки едни до други, ще се излъчва предварително записано съобщение, което ще им напомня за социалното дистанциране.

Роботът не е програмиран да следи определени лица и „видяното“ от него няма да се записва на сървър. Той ще бъде контролиран дистанционно, но ще бъде надзираван от поне един полицай по време на тестовия период. Освен това вградени сензори ще помагат на Спот да не се блъска в хора и други обекти.

Разширяването на проекта може да помогне патрулиращите служители в азиатската държава да не бъдат излагани на допълнителен риск от заразяване с COVID-19.

Източник: Мениджър Нюз