Атомната катастрофа в Чернобил, Украйна е едно от най-големите бедствия в съвременната история – стопяването на реактора в централата коства живота на много и направи необитаема площ от 2600 квадратни километра. От 1986-а насам в района процъфтява дивата флора и фауна, заедно с нискобюджетните филми на ужасите, но хората все още не могат да се завърнат по родните си места. Според Bloomberg обаче, Украйна търси инвеститори, за да и помогнат да построи голям соларен комплекс в района, а целта е да бъдат инсталирани първите 4-мегавата панели до края на тази година.

Този план има потенциал да реши два проблема на страната с един удар – зоната около Чернобил ще започне отново да носи приходи и да бъде използвана. „Районът около Чернобил има голям потенциал за зелена енергия“, казва министърът на околната среда на Украйна Остап Семерак. „Вече имаме инфраструктурата от високоволтови далекопроводи, използвани за атомната централа, а земята е много евтина“.

Второто предимство, което е дори по-важно за властите в Украйна, е енергийната независимост от Русия, която може да бъде гарантирана чрез използването на зелена енергия в границите на страната. Напрежението е високо, особено в пограничния район около Донбас, където има въоръжени сблъсъци още от 2014-а година.

Идеята на украинското правителство е доста рискована за работниците, които ще трябва да построят и въведат в експлоатация централата, както и за местния животински свят, но може да се окаже икономически оправдано, а това, за съжаление, в много случаи е достатъчно, завършва IDG.