Всеки човек има милиарди възможности онлайн. Само с няколко клика на мишката можете да бъдете навсякъде.

Какво обядвахте вчера? При всички възможни варианти за обяд във всичките възможни вселени това ли беше първият ви избор? Най-добрият избор?

Когато някой се опита да отнеме нашата свобода на избор, се получава проблем. И все пак…

Имаме много повече възможности за избор, отколкото предполагаме. В училище ние сме зависими от учебната програма, разписанието на часовете и много изисквания, но дори и там ние имаме повече свобода, отколкото някога сме си представяли. Организациите, които можем да основем, проектите, които можем да стартираме, хората, с които можем да се свържем…

Това се дължи на удобството, което ни пречи. И то се крие в много форми.

- Социално удобство – по-лесно е да прекарате скучно парти с коктейли или среща, отколкото да кажете на някого, че просто не ви се ходи.

- Физическо удобство – много по-вероятно е да предпочетем предмет, който се намира на близко място в сравнение с вещ, чието използване ще изисква да станем или да се преместим.

- Умствено удобство – промяната ни кара да се чувстваме неудобно. Извършените разходи са трудни за пренебрегване и забравяне. Възможностите идват със свободата на действие, но свободата на действие зависи от риска.

- Финансово удобство – ние избираме това, което е по-евтино в краткосрочен план, дори ако то ни струва удовлетворение, възможности или пари в дългосрочен план.

- Културно удобство – комбинация от всички посочени, защото културата обича статуквото и напомня за това регулярно.

Ако някога осъзнаем колко точно свобода на избор ще имаме, при положение че пожертваме удобството си, ще останем потресени. Но ако изборите, които правим сега, не ни помагат да живеем по желан от нас начин си струва внимателно да проучим защо.

Източник: Блогът на Сет Годин / Мениджър Нюз