Elisa, един от най-големите финландски доставчици на интернет, обяви, че е постигнал нов световен рекорд за 4G мрежа с 1,8 гигабита в секунда скорост на даунлоуд на данни, като е използвал технология на фирмата Huawei.

Досега рекордът се държеше от Швеция и Великобритания за 3G и 4G мрежови скорости, но очевидно Финландия е на път да се превърне в сериозен конкурент в тази област.

За сравнение с очакваната 5G технология, през Февруари миналата година екип от изследователи от университета в Сидни, Австралия, постигна умопомрачителната скорост от 1 Терабайт в секунда (1 Tbps) по време на тестове на 5G мрежа, което е 500 пъти по-бързо от рекорда на Elisa.

Понастоящем, най-бързите мобилни 4G провайдъри постигат рутинни скорости от до 300 Mbps, като най-високата скорост на Elisa мрежите в употреба не надвишава 450 Mbps.

 Хипер бързите мрежи ще направят възможни не само виртуалните реалости и т. н. “разширени реалности, но съществено ще ускорят пазара на мобилно видео, като осигурят стрийминг на големи файлове като 4K видео.”

Източник: The Hacker News