Китайска компания обяви, че е създала снимка, която има толкова висока резолюция, че когато увеличим в нея, можем да видим израженията на лицата на заснетите в нея хора от хиляди метри, предава Business Insider.

Снимката е панорамна, на Шанхай. Компанията автор е Jingkun Technology, или BigPixel. Тя е заснета от небостъргача Oriental Pearl Tower в Шанхай. Според компанията на 8 милиона души са я изследвали. Резолюцията е от впечатляващите 195 гигапиксела. Не става дума за сателитно изображение, както мнозина предположиха. 

За сравнение, резолюцията на дигиталните камери и смартфоните често се измерва с мегапиксели. 1 мегапиксел е 1 милион пиксела. Една 12-мегапикселова камера, каквато имат най-често смартфоните, може да произведе снимки с общо 12 млн. пиксела. Но в този случай говорим за гигапиксели. Или 1 милиард пиксела. 

BigPixel описва снимката си като над 2000 пъти по-прецизна от снимките, заснети с обикновени камери. Снимката е 360-градусова и показва Шанхай в слънчев ден. Смята се, че това е третата по-големина снимка в света и най-голямата снимка на Азия. 

Компанията посочва, че става дума за колекция от снимки, заснемани в продължение на няколко месеца и интегрирани чрез употребата на технология за "пришиване". 

BigPixel казва, че това е първата ѝ панорама със стотици милиарди пиксели. Резултатът е невероятна, необичайна, дори малко обезпокоителна способност погледът да се приближи толкова близо до заснетите хора на улицата, че буквално наблюдателят да може да види изражението им.

Разсходете се из снимката в сайта ѝ тук

Източник: Мениджър Нюз