Въпреки че на селфитата и пристрастеността към смартфоните може да се гледа като на безобидно занимание и загуба на време, едва ли някой е смятал, че те носят сериозна заплаха за здравето, пише The Telegraph.

Мишел Гор, 21-годишна девойка от Бедфордшир, самоопределяща се като пристрастена към интернет и селфитата, е установила обратното, като в резултат на тази си страст се е разболяла.

Тя е била толкова обсебена, че си е правила около 200 селфита на ден и дори си купила водоустойчив калъф за телефон, за да бъде свързана с мрежата и под душа.

След като е прекарала часове, приведена над устройствата си, сред които таблет, телефон и лаптоп, Гор е била диагностицирана със синдрома на Титце през януари миналата година.

Нейният личен лекар й е обяснил, че пристрастеността й е поставила под напрежение гръдния кош, причинявайки възпаление, което се характеризира с болка в гърдите и подуване между горните ребра.

Осъзнавайки вредите, които пристрастеността към интернет може да нанесе, Гор е решила да си партнира с благотворителната организация Fixers, за да информира хората за заболяването си, допълва Фокус. Психиатърът д-р Ричард Греъм казва, че този вид зависимост се лекува трудно.

"За разлика от алкохола или наркотиците, пациентите не могат просто да решат никога да не използват технологии отново. Вместо това, те трябва да изградят здравословна връзка с тях и това е трудният момент при терапията".

Лекарят добавя, че се нуждаем от технологиите и те носят редица ползи. "Те могат обаче да заемат цялото ни време, карайки ни да прекарваме все повече и повече време онлайн. Това може да се превърне в натрапчив импулс да сме постоянно свързани, за да не пропуснем нещо. В резултат наблюдаваме увеличаване на броя на младите хора, пристрастени към технологиите", допълва Греъм.

Източник: Мениджър Нюз