Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско установиха, че смартфонът може да предизвика проблеми с психиката на неговия притежател.

Причината е по-проста, отколкото предполагате? Постоянните позвънявания и уведомления, които получаваме, задействат хормоните на стреса. Организмът ни задейства защитна ракция. Той се мобилизира в желанието си да се пребори със заплахата. Не е случаен фактът, че близо 89 процента от студентите в САЩ се оплакват от т.нар. фантомно звънене/вибрация, при което реагират към мобилния си апарат дори в случаите, когато е изключен. Други 86% от американците уверяват, че постоянно проверяват електронната си поща и социалните мрежи. 

Поради факта, че телефонните уведомления / позвънявания карат мозъка да изпада в постоянно състояние на стрес и страх, префронталният кортекс, който отговаря за когнитивните функции, волята, абстрактното мислене, метазнанието, престава да функционира в пълния си обем, обяснява ендокринологът Робърт Лустиг от Калифорнийския университет.

По данни на учените, 97,5% от хората са неспособни да извършат едновременно няколко задачи. Ако човек се е заел с нещо, ще трябва да преустанови заниманието си, за да отговори на телефонно обаждане. При объркване се повишава нивото на стресовия хормон кортизол, а за неутрализирането му мозъкът се нуждае от хормона на радостта допамин.

Източник: Business Insider