Новите зависимости

22 септември 2018 г., 20:30
6414

Фитнес, „Фейсбук”, алкохол и сол – съвременните дроги от всякакъв вид се роят. Снимка: Shutterstock

Седя пред компютъра след осемчасов работен ден. Нямам вече сили. Паля цигара и посягам към чашата с изстинало кафе. Божичко, как имам нужда да съм някъде другаде. Да изляза с приятели? Закога? Скапана съм. Сигурно ще ми трябват поне три водки, за да мога да се усмихна, да намеря сили и да ги попитам как са. Остави тази работа. Нали има „Фейсбук”. Дори не трябва да ставам от компютъра. Час, два, три. И една игра за десерт. Мисля, че съм пристрастена.

Към какво? Към цигарите? Алкохола? Интернет? Кафето? Телефона? Та това е всекидневието ми. Това е всекидневието на повечето ми приятели. Почти всеки, когото срещам, се държи здраво с една ръка я за чашата, я за цигарата, я за омръзналото на всички досадно гадже.

Живея в общество от -холици

И докато всички се давим в повече или по-малко вредните си пристрастия, сянката на Зависимостта над света нараства. Според статистиката един от всеки осем души по света има сериозен проблем с алкохола или наркотиците. Почти 12% от младежите вземат редовно психоактивни вещества. Българските ученици са на първо място в Европа по злоупотреба с алкохол. Около 70% от наркоманите работят на трудов договор и според лекарите допринасят немалко към злополуките, проблемите, стреса и агресията на работното място.

Над 10% от световното население са сериозно пристрастени

към едно или няколко неща. И тук не говорим за невинната, всекидневна зависимост, а за прескачането на границата, от която тя започва да застрашава здравето и нормалния ритъм на живот. В същото време списъкът със зависимости се разраства – патологичното комарджийство бе официално признато за проблем според международната класификация за болести и свързани здравословни проблеми ICD-10. От зависимост към секса се лекува не една холивудска звезда. Според директора на Центъра за проучване на зависимостта към интернет в Харвардския университет Мареса Оржак между 5 и 10% от всички потребители на мрежата са пристрастени към нея. Манията за здравословно хранене и перфектна фигура водят до пристрастяване към храната, анорексия, булимия, бигорексия. И списъкът с дроги съвсем не свършва дотук.

21. век се очертава като столетието на зависимостите. Все повече и повече хора се привързват фатално към неща, които можем да опишем най-просто като... странни, а понякога дори и здравословни – но явно не и когато ни погълнат изцяло.

Едва ли ще ви учудя, като спомена, че

любимата дрога на новия век са компютрите.

Ако компулсивно проверявате имейла си на всеки 15 минути, ако не можете без „Фейсбук” поне по няколко часа на ден, ако предпочитате киберсекса пред реалните ласки и проявявате симптоми на абстиненция, останете ли извън мрежата за повече от 48 часа – внимавайте! Много вероятно е да сте развили пристрастеност към компютрите. Заплахата е сериозна! Медиците от цял свят дори обсъждат включването на зависимостта към интернет и компютрите в следващото издание на Диагностичния и статистически наръчник на психичните заболявания (DSM-V), който ще излезе през 2013 г.

Как да познаете дали сте компюхолик? Просто отговорете честно на следните въпроси:

Обожавате ли киберсекса? Ако не можете да се спрете да разглеждате порнографски сайтове, ако не излизате по цели нощи от чатстаи за възрастни и сте превърнали онлайн ролевите сексигри в начин на живот; ако всичко това разрушава способността ви да създавате и поддържате нормални любовни връзки в реалния живот – вие сте киберхолик.

Гаджето ви виртуално ли е? В света на „Фейсбук” и „Туитър” все повече хора се задоволяват с дългосрочни връзки... по интернет. Ако поддържате връзка с половинката си само в мрежата, ако виртуалните ви приятели станат по-важни от истинските и в профила си във „Фейсбук” сте изложили като семейство хора, които никога не сте срещали – излезте веднага навън! Става опасно!

Показвате ли признаци на компулсивно поведение? В случай, че не можете да се сдържите да изиграете още една (и после – още) игра на онлайн покер, ако мисълта, че днес няма да нагледате виртуалната си ферма ви докарва до сълзи на отчаяние и гневни изблици, вие показвате един от най-опасните симптоми на зависимостта от компютрите. Много хора например се пристрастяват към онлайн търговията в сайтове като eBay до такава степен, че се разоряват и губят работата и семейството си.

Пристрастени ли сте към информацията? Постоянният информационен поток, който ни залива от интернет и социални мрежи като Twitter, може да доведе до сериозна зависимост, която да изяде времето и силите ни да обърнем внимание и на другите неща в живота си.

Известен сте като Геймъра не само сред приятелите, но и на работното си място? Компютърните игри са една от най-опасните и разпространени форми на киберзависимост. Според проучванията на д-р Мареса Оржак 40% от играещите онлайн ролевата стратегия World of Warcraft са пристрастени. Тази и много други игри са причина и за не един документиран смъртен случай. През 2007 г. младият китаец Жу Юан умира от мозъчен кръвоизлив след 15-часова сесия пред екрана по време на новогодишните празници. През 2005 г. Сунсеоб Ли от град Таегу в Южна Корея играе на StarCraft 50 часа без прекъсване. Накрая сърцето му спира и той почива в болница. Шест седмици преди това Сунсеоб къса с приятелката си и е уволнен от работата си, защото не може да се откъсне от игрите.

„Той беше игрохолик. Всички знаехме това.

Не можеше да се спре”, разказва негов опечален приятел.

Добрата новина е, че киберзависимостта се лекува. В САЩ, Китай, Южна Корея, Холандия и Канада бяха открити специализирани клиники за третиране на компютърната пристрастеност. Макар че проучванията на това заболяване са още в началните си стадии, лекарите използват медикаменти, психотерапия и програми от 12 стъпки от типа на тази на дружеството „Анонимни алкохолици”, с които по принцип се третират и много други зависимости. Online Gamers Anonymous пък е интернет общество, което помага на пристрастените. OLGA е създадено през 2002 г. от Елизабет Ули, след като синът й Шон се самоубива след игра на EverQuest.

И докато мама ни е казвала, че висенето пред компютъра е вредно, някои зависимости са свързани здраво с манията на 21. век – здравословния живот. Чували ли сте някога за бигорексията? Това е заболяване, което се характеризира с маниакална привързаност към физическите упражнения. Всички сме ги виждали – лъскавите бодибилдъри, които помпат желязото в кварталния фитнес с израз на мрачна съсредоточеност. Те сякаш са рекламни лица на Световната медицинска организация – нито грам тлъстина по тях, високопротеинова диета, чиста кожа, спартански режим на тренировки. А хрумвало ли ви е някога, че тези хора всъщност може да са болни? В едно общество, където да си стегнат и секси скоро ще стане задължително, психиката на някои хора се бъгва и те се юрват към фитнес залите – час, два, три, шест на ден.

Всичко в името на съвършеното тяло.

Според психиатрите тази компулсия се среща най-често при хора, които като деца са били с наднормено тегло, за което са търпели подигравките на съучениците и мърморенето на родителите си. Макар и един ден да достигат съвършената визия, дълбоко в съзнанието си те все още са „дебелото дете”, което не може да постигне вътрешен мир, докато не докаже, че е най-стройното, най-силното, най-най.

И то доказва. За него обиколката на бицепса никога не е достатъчна. Физическите упражнения дават усещане за контрол и освобождават ендорфини в мозъка, еуфоричното усещане от които води до нездрава привързаност към спорта. Както е при всяка зависимост, количеството дрога трябва да се увеличава периодично, за да се постига същият ефект, и така часовете на лежанката се трупат, а с тях и психическата нестабилност, усещането за цел, която не може да бъде постигната, травмите и проблемите с организма, причинени от анаболите и другите стимуланти, с които фитнес маниаците много често се тъпчат. Психиатрите предупреждават, че бигорексията много често е придружена с тежка депресия, постоянна тревожност и трупащи се

проблеми в личния живот, който често е жертван

в името на тренировките. Ако планирате целия си ден около посещението във фитнеса – опитайте се да спрете. Дори здравословните неща може да станат вредни, когато са прекалени.

И докато по-голямата част пристрастености са резултат от повече или по-малко съзнателни избори, огромна част от хората на 21. век страдат от една зависимост, която им е наложена отвън без тяхното информирано съгласие – това е зависимостта към солта.

Бялото злато днес е навсякъде – в готовите супи, в бързите закуски, в маслото, макароните, сосовете  и в почти всички хранителни продукти, които купуваме от супермаркета.

Каменната и морската сол (натриев хлорид) са много важен за нашия организъм минерал, който се съдържа естествено в зеленчуците, семената и дори плодовете. Работата е там, че за да функционира правилно, нашето тяло се нуждае от много малки количества натриев хлорид. За да задоволим нуждите му, е достатъчно да ядем дори само свежи зеленчуци и плодове, пълнозърнест хляб и прясно месо. Препоръчителната дозировка в повечето страни е до 4 грама сол (1,6 г натрий) на ден, като за смъртоносна доза се смята приемането на 3 г сол на килограм тегло.

Един от традиционните методи за самоубийство в Китай

бил пиенето на солена вода. Солта извлича вода от клетките и задържа течности в организма, което води до дехидратация и отоци, а те може да са смъртоносни.

Проблемът е там, че пакетираните и готови храни, които поглъщаме, са заредени с истинска солна бомба. Повечето от нас, без да знаят, изяждат близо 10 грама сол всеки ден – доста голямо и вредно количество, което освен това... води до пристрастяване.

Честото приемане на солени храни кара тялото да компенсира, за да запази своята хомеостаза или стабилно състояние. Ако ядете солено често и в продължителни периоди, организмът става зависим от солта точно така, както и от хероина и никотина, за да запази баланса си. Достигнете ли това положение, намаляването на солта може да доведе до абстиненция.

И макар че е толкова разпространена,

солта, като всеки уважаващ себе си наркотик, е страшно вредна.

Когато в кръвоносната система влезе излишък от сол, тялото се принуждава да я складира между клетките, докато бъбреците успеят да я филтрират. Докато отлежава, солта прегаря заобикалящата я тъкан. За да се защитят, клетките освобождават вода, като така разреждат натрия. Губейки вода, клетките губят и еластичността си и се свиват. Това води до химически дисбаланс заради загубата на калий. Постоянното нарушаване на водния баланс на клетките калцира и унищожава мускулните, съдовите и сърдечните тъкани и може да доведе до сърдечна недостатъчност. Така белият убиец е един от основните съучастници на главната заплаха за живота на хората по света – сърдечносъдовите заболявания.

Според много специалисти

някои от нас са по-беззащитни срещу пристрастяването

от другите. „Зависимата личност” компенсира провалите в живота си с пристрастяване към нещо, като видът на дрогата е от второстепенно значение и може да се променя с годините, стига да не сме изпаднали във физическа зависимост от някаква субстанция.

Няма още достатъчно доказателства дали се раждаме зависими и е просто въпрос на време да намерим своята патерица, но много психолози и психиатри очертават някои характери, които биха могли да изпаднат по-лесно в пропастта на пристрастеността от останалите.

Тревожната личност. Не са малко хората, които с мъка се справят със стреса и проблемните ситуации. За тях е характерна постоянната тревожност, чувството за наближаваща опасност и психическото изтощение от непрекъснатото притеснение, че нещо лошо ще се случи. Голяма част от алкохолно и наркотично зависимите показват постоянни признаци на тревожност и са склонни към депресия.

Пасивно-агресивната личност. Външно тези хора изглеждат спокойни и силни, но в душата си трупат гняв и отмъстителност към всички, които ги карат да се чувстват безпомощни и неадекватни. Те наказват света пасивно, като насочват разрушителните си сили навътре към себе си. Виждате ли сега какво направихте?!...

Склонните към самонаказания. Някои хора обвиняват за всичко първо и основно себе си. Според психолози патологичното привързване към някаква субстанция и поведение е един от основните механизми, чрез които склонните към самообвинения хора се справят с живота си.

Асоциалните. Във всяко общество има хора, които не са в състояние да контролират гнева и агресията си. Те често си изкарват настроенията на другите, не странят и от криминални прояви и имат най-ниски бариери срещу употребата на незаконни наркотици.

Незрялата личност. В ранна тийнейджърска възраст, а понякога и много по-късно личността не е преминала през всичките етапи на развитие. Тогава човек е склонен към необмислени постъпки, липсва му чувство за отговорност към себе си и другите и обича да постига малки обществени победи. Какво по-готино от това, че съм пробвал и аз малко дрога? И мога да надпия всички, виждате ли?

Отбягващите. Хората с отбягващо разстройство на личността имат ниско самочувствие и са свръхчувствителни към мнението на другите. За да си спестят ненужните страдания, те избягват социалното общуване, затварят се в черупката си и дори предпочитат да избират професия, която не им налага да се сблъскват всекидневно с чуждата оценка и критика. Много от пристрастените към интернет и компютърни игри показват склонност към отбягване на социалните контакти. Анорексията и бигорексията също са тясно свързани с отрицателната представа, която страдащите имат сами за себе си.

Като типични представители на 21. век сигурно ще разпознаем себе си в някоя от описаните рискови групи. За паника обаче е рано – малко или повече всеки от нас носи своите патерици, за да се справя с натоварванията на модерния живот. Затова не изсипвайте кафето в кофата за боклук, проверете си имейла и спокойно отлейте малко пот във фитнес залата. Стига да знаем къде да спрем, всекидневните малки зависимости могат да направят живота ни с една идея по-приятен.

Елена Панова

Коментари