Седя пред компютъра след осемчасов работен ден. Нямам вече сили. Паля цигара и посягам към чашата с изстинало кафе. Божичко, как имам нужда да съм някъде другаде. Да изляза с приятели? Закога? Скапана съм. Сигурно ще ми трябват поне три водки, за да мога да се усмихна, да намеря сили и да ги попитам как са. Остави тази работа. Нали има „Фейсбук”. Дори не трябва да ставам от компютъра. Час, два, три. И една игра за десерт. Мисля, че съм пристрастена.

Към какво? Към цигарите? Алкохола? Интернет? Кафето? Телефона? Та това е всекидневието ми. Това е всекидневието на повечето ми приятели. Почти всеки, когото срещам, се държи здраво с една ръка я за чашата, я за цигарата, я за омръзналото на всички досадно гадже.

Живея в общество от -холици

И докато всички се давим в повече или по-малко вредните си пристрастия, сянката на Зависимостта над света нараства. Според статистиката един от всеки осем души по света има сериозен проблем с алкохола или наркотиците. Почти 12% от младежите вземат редовно психоактивни вещества. Българските ученици са на първо място в Европа по злоупотреба с алкохол. Около 70% от наркоманите работят на трудов договор и според лекарите допринасят немалко към злополуките, проблемите, стреса и агресията на работното място.

Над 10% от световното население са сериозно пристрастени

към едно или няколко неща. И тук не говорим за невинната, всекидневна зависимост, а за прескачането на границата, от която тя започва да застрашава здравето и нормалния ритъм на живот. В същото време списъкът със зависимости се разраства – патологичното комарджийство бе официално признато за проблем според международната класификация за болести и свързани здравословни проблеми ICD-10. От зависимост към секса се лекува не една холивудска звезда. Според директора на Центъра за проучване на зависимостта към интернет в Харвардския университет Мареса Оржак между 5 и 10% от всички потребители на мрежата са пристрастени към нея. Манията за здравословно хранене и перфектна фигура водят до пристрастяване към храната, анорексия, булимия, бигорексия. И списъкът с дроги съвсем не свършва дотук.