Възможно ли е топлината на човешкото тяло да се превърне в електрическа енергия? За група учени от университета в Боулдър, щата Колорадо, отговорът категорично е „да“, защото са създали устройство, което прави именно това.

Телата ни поддържат постоянна температура, което позволява осъществяването на биологични процеси, които ни поддържат живи. Голяма част от топлината, която генерираме, обаче просто се губи в пространството.

Отчитайки това, специалистите решават да проектират апарат с термоелектрически генератори, които улавят разликата между температурата на кожата и тази на въздуха и превръщат топлинната енергия в ток. Подобни концепции могат да превърнат фитнес зала например в истинска малка топлоелектрическа централа.

Устройството е изработено от разтеглив материал, способен да се прикрепи към кожата и да се носи като пръстен или гривна. Освен това е напълно рециклируемо, а ако се скъса, може да се самовъзстанови.

„Когато използвате батерия, я изтощавате и в крайна сметка трябва да я смените. Хубавото на нашето термоелектрическо устройство е, че можете да го носите и постоянно да ви осигурява ток“, обясни Джънлънг Шао, един от авторите на проекта.

Това не е първият път, в който той и колегите му създават уникална по рода си технология – по-рано те експериментират с „електронна кожа“ – апарат за следене на здравни показатели, който много наподобява на човешката кожа, включително със способността си да се регенерира.

Източник: Мениджър Нюз