Американската компания Oxford Performance Materials, базирана в град Саут Уиндзър (щата Кънектикът) получи разрешение да продава своята технология за създаване на черепни импланти OsteoFab. OsteoFab включва производствен процес и специфични биополимери, чрез които могат да бъдат пресъздадени до 75% от човешкия череп.

3D принтерът може бързо да „отпечата” импланта като използва направените томографски изображения, като по този начин осигурява идеално анатомично съвпадение с конкретния пациент. Използваните полимери OXPEKK®-IG имат механични качества, които превръщат изработените части в идеален функционален заместител на костите. Допълнително предимство на технологията е че създава импланти с грапава повърхност, която е благоприятна за интеграцията с естествената костна тъкан. Отпечатаните „резервни части” са готови за имплантиране веднага след като излязат от принтера, като единствената необходима допълнителна процедура е стерилизирането.

Одобрението на OsteoFab от американската регулаторна агенция FDA е първото по рода си за технология от този вид. Според специалистите използването на подобни методи може да доведе до истинска революция в черепната реконструкция и да промени живота на много хора, пострадали от тежки травми на главата. В момента компанията Oxford Performance Materials търси партньори, с които да разшири приложенията на новата технология за създаването ма други видове костни импланти.