Нямате светкавица, а искате да направите снимка при оскъдно количество светлина? Няма проблем. Нов образен сензор може скоро да направи възможни снимките на тъмно, при това с изключително ясни и точни черти, пише Live Science.

Създаден от група учени в Технологичния университет в град Нанянг, Китай, този нов сензор е изключително чувствителен както на видима, така и инфрачервена светлина. На практика това означава, че може да се използва в максимално широк набор от устройства - от семейния фотоапарат до сателити и наблюдателни камери.

Благодарение на своята иновативна структура сензорът е 1 000 пъти по-чувствителен към светлина отколкото сензорите на повечето днешни апарати. Той е изграден от графен, супер силно производно на въглерода, който е гъвкав като гума, с по-висока проводимост от силикона и издържа на топлина повече от диаманта. Графенът вече си спечели репутацията на строителният материал на бъдещето, а Андре Гайм и Константин Новоселов взеха Нобеловата награда за физика през 2010 г. за работата си по него.

Изобретателят на образния сензор Уанг Кижи, доцент във Факултета по електричество и електронно инженерство, твърди че това е първият път, когато такъв високочувствителен сензор се изгражда с използването на чист графен.

"Показахме, че е вече възможно да направиш евтин, чувствителен и гъвкав сензор единствено от графен", обяснява Уанг. "Очакваме нашето изобретение да има голямо влияние не само върху фотоапаратите и камерите, но и върху комуникационната индустрия и сателитите".